Ben je een aantal jaar geleden voor jezelf begonnen? Dan is jouw bedrijf de afgelopen jaren mogelijk behoorlijk gegroeid. In dat geval denk je er vast en zeker niet aan om te stoppen. Er zijn echter ook genoeg mensen die na een bepaalde periode willen stoppen met hun eigen bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld uit financieel oogpunt zijn, maar mogelijk lukt het jou ook niet om een opvolger te vinden. Een andere reden kan zijn dat je op zoek bent naar meer vastigheid en dus weer in loondienst gaat. Heb je de knoop doorgehakt en wil je stoppen met jouw bedrijf? Dan moet je rekening houden met de onderstaande punten bij beëindigen van je bedrijf.
Betrokkenen informeren
Voordat je definitief stopt met jouw bedrijf, moet je dit natuurlijk doorgeven aan alle betrokken partijen. Heb je personeel in dienst? Dan begint het natuurlijk allemaal bij dit personeel. Je wilt hen natuurlijk wel persoonlijk op de hoogte brengen van het feit dat je stopt met jouw bedrijf. Voor jouw personeel is het immers niet prettig om dit van andere mensen te horen. Licht hen daarom ook altijd als eerste in. Naast jouw personeel moet je natuurlijk ook klanten en leveranciers op de hoogte brengen van het besluit. Doe dit tijdig, want je hebt na het beëindigen van jouw bedrijf natuurlijk geen zin in gezeur. Twijfel je nog? Hou het dan nog even stil en zorg voor jezelf eerst dat je weet wat je wilt!
Uitschrijven bij de Kamer van Koophandel
Om een bedrijf te starten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit neemt vaak niet veel tijd in beslag. Wanneer je wilt stoppen met jouw bedrijf, moet je dit ook doorgeven aan de KvK. Net als het inschrijven van een onderneming kost ook het uitschrijven niet veel tijd. Het is namelijk enkel een kwestie van het invullen van een formuliertje. Waar je bij inschrijving nog bij de KvK langs moet, is dit bij uitschrijven niet het geval. Op de website van de Kamer van Koophandel staat namelijk een linkje naar dit formulier, waardoor je makkelijk en snel kunt stoppen met jouw bedrijf.
Als ondernemer ben je ook ingeschreven bij de Belastingdienst. Je hebt zelfs een speciaal btw-nummer. Indien je wilt stoppen met jouw bedrijf, denk je mogelijk dus ook dat jij je uit moet schrijven bij de Belastingdienst. Dit klopt ook, maar dit hoef je niet apart te doen. Het volstaat namelijk om het formulier bij de Kamer van Koophandel in te vullen. Zij geven vervolgens aan de Belastingdienst door dat je gestopt bent met jouw bedrijf.
Sluit de administratie af
Wanneer je een eigen bedrijf hebt, weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet aangeven. Ook moet je per kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Besluit je halverwege het jaar om jouw bedrijf te beëindigen? Dan betekent dit niet dat je de administratie gewoon maar moet laten voor wat het is. Nee, want je moet altijd een eindbalans en jaarrekening opmaken. Door dit te doen, is het namelijk mogelijk om de zogeheten stakingswinst te berekenen. Wat dit precies is? Het verschil tussen de waarde op de balans en de werkelijke waarde van jouw bedrijf. Uiteraard wordt er in dit laatste geval gekeken naar de waarde op het moment dat je de stekker eruit trekt. Ben je niet echt handig met administratie en boekhouding? Laat de stakingswinst dan berekenen door een expert. Het berekenen van de stakingswinst is namelijk niet bepaald een makkelijker opgave.