Een privéauto zakelijk gebruiken, verstandig of niet?

0
335
priveauto zakelijk gebruiken

Ben je zzp’er? Dan ben je zo nu en dan ongetwijfeld op pad om klanten te bezoeken of om nieuwe klanten binnen te halen. De kans is groot dat je de bezoekjes aflegt met een privéauto. Als zzp’er koop je waarschijnlijk niet direct een zakelijke auto. Je kunt het geld immers wel beter gebruiken, zeker wanneer je net begonnen bent. In dat geval gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar een investering waar het bedrijf beter van wordt. De meeste zzp’ers rijden in een privéauto zonder dat zij weten of dit eigenlijk wel verstandig is. Heb je ook geen idee of het verstandig is om jouw eigen auto in te zetten voor zakelijke doeleinden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk of dit verstandig is of niet.

Kilometervergoeding in rekening brengen

Eén van de voordelen van het gebruik van een privéauto voor zakelijke doeleinden is dat je de zakelijk gereden kilometers af kunt trekken van de winst die je maakt met jouw onderneming. In het geval van een zakelijke auto mag je 19 cent per kilometer aftrekken van de opbrengsten van jouw bedrijf. Dit zorgt ervoor dat je bij de aangifte inkomsten minder hoeft te betalen aan of meer terugkrijgt van de Belastingdienst. Om de verhouding privé-zakelijk goed in beeld te brengen, moet je het gebruik van de auto registreren. Op basis hiervan bepaal je precies hoeveel kilometer en zakelijk en hoeveel kilometer er privé met de auto is gereden. Blijkt uit jouw administratie dat je de auto 60% hebt gebruikt voor het afleggen van zakelijke kilometers? Dan mag je 60% van de betaalde btw met betrekking tot de zakelijke auto terugvragen. De kosten moet je overigens wel hard kunnen maken aan de hand van facturen of bonnen.

Omzetbelasting terugvragen

Naast het in rekening brengen van de kilometervergoeding voor het gebruik van een zakelijke auto kun je ook een deel van de betaalde omzetbelasting in mindering brengen bij de aangifte omzetbelasting. Dit gaat echter een stuk lastiger dan bij de kilometervergoeding. Hoe dit precies zit? Je kunt hier namelijk ook alleen maar geld terugvragen voor het deel van de auto dat je zakelijk gebruikt hebt. Het lastige is alleen dat dit met onderhoud natuurlijk lastig te achterhalen is. Een onderhoudsbeurt is namelijk nodig voor zowel zakelijk als privégebruik. Daarom raden we je aan de verhouding zakelijk-privé ook in dit geval te hanteren, net zoals je eerder deed bij de kilometervergoeding. Moet je bijvoorbeeld 100 euro betalen voor een onderhoudsbeurt en heb je 60% zakelijk gereden? Dan kun je dus de btw terugvragen over dit deel van de onderhoudskosten.

En hoe zit dat andersom?

Heb je wel een zakelijke auto? Dan denk je mogelijk slim te zijn door deze zo nu en dan ook voor privédoeleinden te gebruiken. In dat geval kom je bedrogen uit. Toch zijn er behoorlijk wat ondernemers die dit wel doen. Gebruik je jouw zakelijke auto jaarlijks geregeld voor privéritjes? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met bijtelling. Dit is al het geval wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in de auto. De bijtelling wordt in dat geval opgeteld bij het loon. Hoe hoog dit bedrag is? Dat hangt van de aanschafwaarde van het voertuig af. Er wordt namelijk 22% bijtelling gerekend over de aanschafwaarde van brandstofvoertuigen. Bij elektrische voertuigen betaal je 8% over de eerste 45.000 euro, 22% over de meerprijs.