Wanneer je een nieuwe website wilt, moet je uiteraard nadenken over een goede domeinnaam. De domeinnaam is de naam die je in de URL-balk typt wanneer je een website wilt bezoeken. Het is dus van belang dat je hier goed over nadenkt. We geven 5 tips om een goede domeinnaam te verzinnen.
-
Laat je domeinnaam matchen met je bedrijfsnaam
Heb je een eigen bedrijf? Dan is het wel zo logisch dat je domeinnaam wel matcht met de naam van jouw bedrijf. Dit zorgt namelijk voor herkenbaarheid voor je klanten. Het zou erg verwarrend zijn om bijvoorbeeld een website X te hebben, terwijl je bedrijf Y heet. Het kan soms voorkomen dat de naam van jouw bedrijf al bezet is als domeinnaam. Dat is erg jammer, maar je zou dit op een creatieve manier kunnen oplossen door bijvoorbeeld de plaatsnaam ook in de domeinnaam te verwerken. Op TransIP check je bijvoorbeeld of jouw creatieve domeinnaam wel beschikbaar is om te registreren.
-
Kies een domeinnaam die past bij je niche
Laat je domeinnaam ook passen bij de niche of bedrijfstak waarin je actief bent. Ook deze tip zorgt voor herkenbaarheid voor je klanten, maar ook je potentiële klanten. Heb je bijvoorbeeld een bloemenwinkel? Dan zou het raar zijn om een domeinnaam te kiezen die helemaal geen associatie heeft met je niche of bedrijfstak. Bovendien zullen mensen sneller een website bezoeken met een domeinnaam die een associatie heeft met de bedrijfstak waarvan ze het verwachten.
-
Houd het zo kort mogelijk
Bedenk bij jezelf dat websitegebruikers jouw domeinnaam moeten typen op het apparaat waarop ze jouw website gaan bezoeken. Zorg er dus voor dat deze ook gebruiksvriendelijk is. Wat houdt dat in? Houd je domeinnaam zo kort mogelijk, zodat de gebruiker jouw domeinnaam snel kan typen. Niemand heeft zin om een ellenlange domeinnaam in te typen. Dit kost de gebruiker redelijk veel moeite. Bovendien zorgt een korte domeinnaam ook voor herkenbaarheid omdat het makkelijk te onthouden is. Houd het dus zo kort mogelijk en beperk je tot één of twee woorden in je domeinnaam. Een paar goede voorbeelden van korte domeinnamen? Denk bijvoorbeeld aan ns.nl en belastingdienst.nl.
-
Vermijd koppeltekens
Vrijwel iedereen is gewend om woorden van een domeinnaam gelijk aan elkaar te schrijven. Deze vorm van domeinnamen komt ook het meest voor. Toch zijn er ook domeinnamen met één of meerdere koppeltekens erin. Wil je een sterke domeinnaam? Beperk je dan tot maximaal één koppelteken. Niks is namelijk vervelender dan een lange URL te moeten typen met tussendoor allemaal koppeltekens. Houd het dus lekker simpel voor je gebruikers.
-
Gebruik een zoekterm
Door een zoekterm als domeinnaam te kiezen kan je soms hoger scoren in zoekmachines. Doe een uitgebreid zoekwoordenonderzoek om te kijken op welke zoektermen veel zoekvolume is. Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder andere Google Trends en Google Keyword Planner.
Dit zijn 5 tips om een goede domeinnaam te verzinnen. Het zijn uiteraard richtlijnen en geen regels. Wil je bijvoorbeeld wel een koppelteken gebruiken in je domeinnaam? Voel je vrij om zelf volledig te beslissen hoe je domeinnaam eruit komt te zien. Jij bent immers de trotse eigenaar!