Home Financieel Administratie Hoe vind je een geschikte accountant?

Hoe vind je een geschikte accountant?

0
155
accountant vinden

Een eigen bedrijf beginnen brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo verdien je waarschijnlijk aanzienlijk meer dan wanneer je in loondienst bent. Daarbij komt dat je ook een stuk meer vrijheid hebt. Je kunt jouw eigen tijd namelijk indelen. Zelfstandig ondernemer worden is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zitten namelijk ook een aantal minder leuke dingen aan zelfstandig ondernemerschap. Zo moet je een hoop administratie doen. Daarbij komt dat je, naast de aangifte inkomstenbelasting, ook aangifte omzetbelasting moet doen als zelfstandig ondernemer. Heb je geen kennis op dit gebied? Overweeg dit dan uit te besteden aan een accountant. Uiteraard wil je jouw zaken alleen toevertrouwen aan iemand die er verstand van heeft. Daarom geven wij jou hier een aantal tips om een geschikte accountant te vinden.

Er zit een verschil tussen een boekhouder en een accountant

Veel zelfstandige ondernemers nemen een boekhouder in de armen. Er zijn er echter ook heel wat die kiezen voor een accountant. Vaak wordt gedacht dat dit hetzelfde is. Dit is echter niet het geval. Daarom helpen we dit misverstand hier eerst uit de wereld. Het grote verschil tussen een boekhouder en een accountant zit hem in de bescherming van het beroep. Iemand mag zich pas accountant noemen nadat hij een universitaire opleiding heeft afgerond. Ook moet een accountant zijn kennis jaarlijks updaten. Dit geldt niet voor boekhouders. In feite mag iedereen zich boekhouder noemen, jij dus ook! Ben je benieuwd naar opleidingen bekijk dan eens de ervaringen bij Civas opleidingen.

Let op de prijs

Wil je de financiën van jouw bedrijf toevertrouwen aan een accountant? Dan betaal je hier vaak flink voor. Een accountant is namelijk niet goedkoop. Dit komt onder meer door zijn opleiding en het feit dat hij jaarlijks zijn kennis bijspijkert. Voor een boekhouder betaal je doorgaans aanzienlijk minder. Uiteraard wil je niet onnodig veel betalen voor een accountant. Daarom doe je er goed aan een prijsopgaaf op te vragen bij meerdere accountants. Op deze manier kun je een goede vergelijking maken en betaal je niet te veel. Laat je echter niet alleen maar leiden door de prijs. Een ervaren accountant hanteert een hoger tarief dan iemand die net begint. Hierdoor ben je mogelijk geneigd om voor de goedkopere optie te gaan. Bedenk je echte wel dat een ervaren accountant het klappen van de zweep kent. Jouw financiën zijn bij een ervaren accountant dan ook in goede handen.

Kun je een accountant volgen?

Bij het vinden van een geschikte accountant is er meer om op te letten dan de prijs. Het is namelijk ook belangrijk dat je een accountant goed kunt volgen. Indien hij jou iets uitlegt, moet je nadien natuurlijk niet met talloze vragen achterblijven. Toch gebeurt dit regelmatig. Dit komt voornamelijk doordat veel accountants niet beseffen dat de kennis die zij bezitten niet bij iedereen aanwezig is. Bij het selecteren van een accountant doe je er dan ook goed aan om te letten op de manier van uitleggen. Heb je een vraag over de balans? Durf deze dan vooral te stellen. Een geschikte accountant neemt de tijd om dit uit te leggen. Hij gaat net zo lang door tot jij het begrijpt. Begrijp je er na de uitleg nog steeds niets van? Dan is de accountant in kwestie waarschijnlijk niet geschikt voor jou. In dat geval doe je er dus goed aan verder te kijken.