Met deze soorten belasting krijg je als ondernemer te maken

0
292
belastingen als ondernemer

De gemiddelde Nederlander werkt hard voor zijn geld. Helaas moet het merendeel van de inwoners van ons land jaarlijks een flink deel van zijn inkomen afdragen aan de belastingdienst. Bij Nederlanders die in loondienst zijn, wordt er maandelijks een deel van het loon ingehouden. Dit deel van het loon gaat naar de Belastingdienst. Het kan zijn dat je hier bij de aangifte inkomstenbelasting nog wat van terugkrijgt. Ook als zelfstandig ondernemer moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Als ondernemer krijg je echter nog met allerlei andere soorten belasting te maken. Ben je net begonnen als ondernemer of overweeg je om een eigen bedrijf te starten? Dan is het handig om te weten met welke belastingen je allemaal te maken kunt krijgen. Daarom zetten we de belangrijkste belastingen hieronder voor je op een rijtje.

1. Omzetbelasting

Als zelfstandig ondernemer draai je omzet met jouw bedrijf. Over deze omzet moet je belasting betalen. Dit staat binnen ons land betere bekend als de belasting toegevoegde waarde, ook wel afgekort tot btw. Ondernemers brengen standaard btw in rekening wanneer zij producten of diensten leveren aan particulieren of bedrijven. Binnen Nederland kennen we drie btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Het hoogste btw-tarief wordt gezien als standaard in Nederland. Je betaalt bijvoorbeeld 21% btw wanneer je een televisie koopt of een vakantie boekt. Over etenswaren en bepaalde diensten wordt 9% btw geheven. Tot slot kennen we nog het 0%-tarief. Dit tarief geldt soms wanneer je als ondernemer zaken doet met het buitenland. Naast de btw-tarieven kennen we in ons land ook nog de vrijstelling. Dit geldt bijvoorbeeld voor het onderwijs, postdiensten, radio en televisie en sportorganisaties en sportclubs.

2. Dividendbelasting

Bij het inschrijven van jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel moest je een rechtsvorm kiezen. Heb je hierbij gekozen voor een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? Dan heb je te maken met aandeelhouders. Indien jouw onderneming winst heeft gemaakt, kun je ervoor kiezen om een deel van deze winst uit te keren aan de aandeelhouders. Kies je ervoor om dividend uit te betalen? Dan moet je dividendbelasting betalen aan de Belastingdienst. Je draagt in dat geval 15% belasting af over het bedrag dat je aan dividend uitkeert. Wanneer je dividend uitkeert, moet je dit aangeven bij de Belastingdienst middels een aangifte. Dit dien je binnen een maand en een dag na het uitkeren van dividend te doen. Ook moet je binnen de genoemde periode betalen.

3. Vennootschapsbelasting

Als eigenaar van een bv of nv krijg je ook te maken met vennootschapsbelasting. Deze belasting wordt geheven over de winst die jouw bedrijf maakt. Waarom je hier bij een eenmanszaak niet mee te maken krijgt? Omdat de winst van jouw onderneming in dat geval wordt meegenomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit is niet het geval wanneer je met meerdere personen een bedrijf bezit. Naast bv’s en nv’s kan het soms ook zijn dat verenigingen en stichtingen vennootschapsbelasting af moeten dragen. Net als bij dividendbelasting geldt ook bij deze vorm van belasting dat je aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Op basis van deze aangifte wordt bepaald hoe hoog de dividendbelasting van jouw onderneming is. Het kan zijn dat je vrijgesteld wordt van de vennootschapsbelasting, maar dit is bij bedrijven vaak niet het geval. Vrijstellingen gaan voornamelijk op voor verenigingen en stichtingen.