Personeel verzekeren? Deze verzekeringen zijn belangrijk!

0
311
personeel verzekeren

Indien je als ondernemer personeel in dienst hebt, krijg je te maken met verzekeringen. Althans, het is wel handig om jouw werknemers te verzekeren. Je loopt als werkgever namelijk extra risico wanneer je personeel in dienst hebt. Zo kan één van jouw werknemers ziek worden of (langdurig) arbeidsongeschikt raken. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben wanneer je jouw personeel niet hebt verzekerd voor dergelijke situaties. In het ergste geval kan jouw bedrijf hierdoor zelfs failliet gaan. Om te voorkomen dat je een financiële dreun krijgt als werkgever, doe je er goed aan om verzekeringen af te sluiten voor jouw personeel. Maar welke verzekeringen kun je het beste afsluiten als werkgever? Wij zetten hieronder drie belangrijke op een rijtje!

1. Ziekteverzuimverzekering

Binnen ieder bedrijf komt ziekte voor. Jouw personeel kan in de herfst of de winter bijvoorbeeld een griepje oplopen. Ook kan een werknemer gewond raken, waardoor hij of zij (langdurig) arbeidsongeschikt raakt. Hier zit je als werkgever natuurlijk niet op te wachten. Je moet in dat geval immers hetzelfde werk verzetten met minder personeel. En dat terwijl je het loon van een zieke werknemer de eerste twee jaar van ziekte gewoon door moet betalen. Als ondernemer loop je financieel risico wanneer je je hier niet voor verzekert. Om dit risico uit te sluiten, sluit je een ziekteverzuimverzekering af. Je hebt in dit geval namelijk financiële zekerheid voor loondoorbetaling van een zieke medewerker. Daarbij komt dat een verzekeraar je ook kan helpen bij het voorkomen van ziekteverzuim. Ook geeft deze partij je tips met betrekking tot re-integratie, zodat jouw personeel snel weer aan het werk is.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de fouten die je maakt. Indien je personeel in dienst hebt, wordt dit niet anders. Enige verschil is dat je zelf niet altijd in de gaten hebt wanneer er iets verkeerd gaat. Werknemers kunnen namelijk ook fouten maken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld schade aanrichten. Dit kan voor jou als ondernemer verstrekkende gevolgen hebben. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Fouten maken is menselijk, waardoor je dit niet kunt voorkomen. Je kunt de gevolgen van deze problemen echter wel beperken. Hoe? Door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met behulp van deze verzekering worden de kosten gedekt indien jouw personeel schade aanricht en/of nalatig of onvoorzichtig is geweest. Krijg je een schadeclaim van een andere partij? Dan beschermt een aansprakelijkheidsverzekering jou tegen een dergelijke claim. Je kunt er overigens ook nog voor kiezen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt jou tegen (financiële) schade als gevolg van een beroepsfout.

3. Collectieve ongevallenverzekering

Op de werkvloer liggen vaak de nodige risico’s op de loer. Werkt jouw personeel voornamelijk op kantoor? Dan is de kans op ongevallen natuurlijk niet bepaald groot. Dit is heel anders wanneer het gaat om een productielocatie waar gewerkt wordt met machines. In dat geval loopt jouw personeel aanzienlijk meer risico op een verwonding. Het is zelfs mogelijk dat personeel overlijdt of invalide raakt. Met een collectieve ongevallenverzekering krijg je in dat soort situaties financiële compensatie. Dit is overigens ook het geval wanneer een werknemer gewond raakt van zijn werk naar huis of andersom. Binnen deze verzekering heb je verschillende gradaties. Kies je bijvoorbeeld voor een uitgebreide collectieve ongevallenverzekering? Dan is jouw personeel 24 uur per dag verzekerd voor ongevallen. Hoe uitgebreider de collectieve ongevallenverzekering is, des te hoger de maandelijkse premie uitvalt. Wil je niet al te veel besteden aan zo´n verzekering? Dat hoeft ook niet, want je kunt ook gewoon kiezen voor een minder uitgebreide collectieve ongevallenverzekering. Bedenk in dat geval echter wel dat jouw personeelsleden minder goed beschermd zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.