De regels over preventiemaatregelen rondom het coronavirus veranderen doorlopend. De overheid geeft ons nog altijd het dringende advies vooral thuis te blijven werken. Maar ja, personeel dat thuiswerkt is niet voor elke organisatie mogelijk. Voor sommige beroepen is aanwezigheid op kantoor een vereiste. Als werkgever zie jij graag je personeel weer terug op kantoor. Een goede oplossing hiervoor is preventieschermen kopen of een gedeeltelijk nieuwe kantoorinrichting aanschaffen. Andere manieren om een veilige werkplek te verzorgen voor je personeel lees je hier.
Pas de werk- en lunchtijden aan
Verdeel je werknemers in verschillende teams met verschillende aanvangstijden. Zo werkt team A bijvoorbeeld in de ochtend thuis en in de middag op kantoor en team B werkt juist in de ochtend op kantoor en in de middag thuis. Ditzelfde geldt voor de lunch. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen verschillende lunchtijden te hanteren of juist buiten de deur en niet meer in de personeelskantine te lunchen.
Zorg voor een veilige binnenkomst
Veiligheid begint al bij binnenkomst van het gebouw. Op welke manier bereikt jouw personeel haar werkplek? Is er een lift of neemt iedereen de trap? Voorkom dat werknemers gedwongen te dicht bij elkaar staan of lopen. Het makkelijkst is hier dagelijks een medewerker voor aan te wijzen die het deurbeleid reguleert. Gebruik maken van een lift kan, maar maximaal 1 persoon tegelijk. Laat mensen niet gelijktijdig het pand betreden of verlaten en zorg voor een plek waar iedereen met voldoende afstand kan wachten, vóór het naar binnen én terug naar buiten gaan.
Plaats handenwasstations
Creëer handenwasstations voordat medewerkers de ruimte betreden. Hiermee voorkom je besmetting van deurklinken. Gebruik papieren wegwerpdoekjes om handen af te drogen en, als extra, desinfecterende handgel na het handen wassen.
Pak de werkplek aan
Voordat je iedereen weer op de werkvloer ontvangt, tref je natuurlijk eerst de nodige voorzieningen. De eerste zet is het opnieuw inrichten van de werkplekken. Elke medewerker moet verplicht op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen werken. Door de ruimte anders in te richten, kom je vermoedelijk ruimte tekort. Een extra beschermingsmiddel is het plaatsen van dividers tussen elke werkplek.
Probeer flexplekken te elimineren. Hierdoor voorkom je contactbesmetting door gebruik van bijvoorbeeld dezelfde telefoon of hetzelfde toetsenbord. Is het elimineren van flexplekken onmogelijk? Zorg dan voor voldoende ontsmettende middelen op elk bureau. Desinfecterende doekjes voor éénmalig gebruik zijn noodzakelijk om telefoons, werkplekken en toetsenborden schoon te maken. Geef elke medewerker een eigen etui voor gebruik van persoonlijke kantoorartikelen. Plaats mondkapjes op bureaus voor personeel dat zich liever extra beschermt.
Om de bureaus op een veilige manier te bereiken, kun je looproutes inrichten. Ook voor looproutes zijn dividers een handig hulpmiddel. Of plaats tape op de vloer.
Schrijf het op
We worden doodgegooid met protocollen, maar het duidelijk communiceren van de nieuwe regels op kantoor is wel belangrijk. Houden medewerkers zich niet aan de afspraken? Dan loop je het risico 14 dagen je bedrijf te moeten sluiten. Zorg er dus voor dat iedereen zich veilig voelt en goed op de hoogte is. Verwerk je coronaproof voorzieningen in een nieuwsbrief, hang de afspraken zichtbaar op en deel hand-outs uit, voordat je personeel weer terugkomt.