Thuiswerken? Zorg voor een veilige verbinding! 

0
285
beveiligde verbinding (VPN)

De digitalisering van onze samenleving heeft de nodige invloeden op het bedrijfsleven. Allereerst zijn bepaalde dingen veel gemakkelijker geworden. Zo is er de laatste jaren het nodige geautomatiseerd. Ook zijn veel bedrijven overgestapt van vaste computers naar laptops. Met behulp van laptops is jouw personeel een stuk flexibeler. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om thuis te werken. Ook kunnen jouw medewerkers bij de klant langs en hier direct aan het werk met hun laptop. Wil je ook overstappen van vaste computers naar laptops? Dan moet je wel de nodige aandacht besteden aan de veiligheid van de apparaten. Je wilt immers niet dat er gevoelige informatie op straat komt te liggen. Zorg daarom dat jouw personeel altijd werkt met een veilige verbinding. Hoe je dit doet? Wij geven je hieronder een aantal mogelijkheden.

VPN verbinding

Om vanuit huis te kunnen werken, moeten jouw medewerkers natuurlijk wel bij alle benodigde bronnen kunnen komen. Denk hierbij allereerst aan de bestanden en dat die nodig zijn om het werk uit te kunnen voeren. Werk je met speciale software? Dan moeten deze programma’s vanuit huis natuurlijk ook bereikt kunnen worden. De kans is echter groot dat data en software beveiligd is. Hierdoor is het niet mogelijk om er gebruik van te maken wanneer je niet op het netwerk van het bedrijf zit. Wanneer je thuiswerken wilt faciliteren, kun je kiezen voor een Virtual Private Network (VPN). Via een VPN kun je vanuit huis verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Jouw computer wordt hierdoor gezien als onderdeel van het netwerk, waardoor je bij alle gegevens en programma’s kunt komen. Thuiswerken is zodoende makkelijk en daarnaast is het ook nog eens veilig.

Tweestapsverificatie

Sommige bedrijven maken het hun personeel niet betrekkelijk lastig om vanuit huis te werken. Wanneer zij een laptop meenemen naar huis, hoeven zij alleen maar over een werkende internetverbinding te beschikken. Om bij de gegevens te komen, loggen zij vervolgens in met hun gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is een makkelijke manier, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Zo is het voor hackers vaak niet bijzonder lastig een gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen. Indien zij deze gegevens achterhaald hebben, hebben ze direct toegang tot belangrijke data van jouw bedrijf. Dit voorkom je met een tweestapsverificatie. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord is er een extra stap om in te loggen. Dit gebeurt vaak via een app op jouw smartphone. Deze app geeft jou telkens een nieuwe code, waarmee je vervolgens toegang krijgt tot het bedrijfsnetwerk. Dankzij deze code wordt het voor hackers aanzienlijk lastiger om in het systeem te komen.

Werken in de cloud

We zien dat steeds meer bedrijven hun gegevens opslaan in de cloud. Je kunt bestanden in de cloud altijd en overal bereiken. Enige vereiste is dat je beschikt over een werkende internetverbinding. Bijkomend voordeel is dat jouw gegevens niet verloren gaan bij bijvoorbeeld brand. Werken in de cloud brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord van één van jouw werknemers achterhalen. Indien zij hierin geslaagd zijn, zitten ze in de cloud van jouw bedrijf. De gegevens zijn zodoende niet langer in veilige handen. Wil je werken in de cloud? Zorg er dan voor dat de gegevens goed beveiligd zijn. Geef medewerkers een unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Dit maakt het voor hackers lastiger om inloggegevens te achterhalen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om mappen met gevoelige gegevens extra te beveiligen. Bij de meeste clouddiensten is het mogelijk om een wachtwoord in te stellen voor bepaalde mappen. Weet je niet wat de beste manier van beveiligen is? Laat je hierover dan uitvoerig informeren.