Waar moet je rekening mee houden wanneer je een bedrijf begint?

0
281
bedrijf starten

Een eigen bedrijf beginnen is voor veel mensen een grote stap. Dit is zeker het geval wanneer je de laatste jaren gewoon in loondienst hebt gewerkt. Indien je voor jezelf begint kom je ineens op eigen benen te staan. Dit is voor de één een stuk makkelijker dan voor de ander. Weet je niet wat jou te wachten staat? Dan zorgt dit waarschijnlijk voor de nodige angstige momenten. Het kan zelfs zo erg zijn dat de angst jou ervan weerhoudt om voor jezelf te beginnen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om de angst enigszins weg te nemen, vertellen wij je hieronder waar je rekening mee moet houden wanneer je een bedrijf begint.

Begin met een ondernemersplan

Het oprichten van een bedrijf brengt doorgaans de nodige kosten met zich mee. Ga je producten verkopen? Dan moet je bijvoorbeeld over een bedrijfspand beschikken. De kans bestaat dat je ook allerlei machines en apparaten aan moet schaffen. Dit is natuurlijk ook niet bepaald goedkoop. Heb je zelf het geld niet om dit allemaal te kopen? Dan raden wij je aan om een ondernemersplan te schrijven. Een goed ondernemersplan helpt je namelijk bij het vinden van investeerders voor jouw onderneming. Zo’n plan is overigens niet alleen handig voor kredietverstrekkers. Nee, want ook jij hebt er veel aan. In een ondernemersplan breng je namelijk de kansen en risico’s in kaart. Dit biedt jou de nodige houvast, zeker in het beginstadium van jouw onderneming.

Kies een passende rechtsvorm

Bij het oprichten van een bedrijf moet je een rechtsvorm kiezen. Begin je als zelfstandige? Dan neig je waarschijnlijk naar een eenmanszaak. Deze rechtsvorm is met name populair onder veel zzp’ers. Je kunt echter ook voor een besloten vennootschap (bv) kiezen wanneer je voor jezelf een bedrijf begint. In vergelijking met een eenmanszaak heb je als zzp’er dan wel minder belastingvoordeel. Dit is dan ook de voornaamste reden dat veel zelfstandigen kiezen voor een eenmanszaak in plaats van een besloten vennootschap. Indien je met meerdere personen een bedrijf op wilt richten, kun je ook voor een bv kiezen. Een vennootschap onder firma (vof) behoort echter ook tot de mogelijkheden. Iedere vennoot brengt in dat geval iets in, bijvoorbeeld financiële middelen. De risico’s worden zodoende over meerdere mensen gespreid, waardoor het voor jou mogelijk aantrekkelijker is om de sprong in het diepe te wagen.

Schrijf je in bij het Handelsregister

Heb je een ondernemersplan opgesteld? En weet je ook welke rechtsvorm je wilt kiezen? Dan wordt het de hoogste tijd om je tot de Kamer van Koophandel (KvK) te richten. Iedere ondernemer moet zich namelijk inschrijven in het Handelsregister. Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten ingeschreven staan in dit register van de KvK. Voor een eenmanszaak of vof kun je de basis vaak al regelen via de website van de Kamer van Koophandel. Hier vul je de naam van jouw bedrijf in, evenals de overige gegevens. Nadat je het formulier verstuurd hebt, ontvang je een uitnodiging voor een oprichtingsgesprek. In veel gevallen is dit slechts een formaliteit. Heb je gekozen voor een besloten vennootschap? Dan wordt de oprichting van jouw onderneming geregeld door de notaris. In dat geval kan het dus wat meer voeten in de aarde hebben om een eigen bedrijf te beginnen. Laat je hierdoor echter niet weerhouden om voor jezelf te beginnen, want uiteindelijk ervaar je dat het het allemaal waard was!