Een groot gedeelte van ons leven brengen we door op de werkvloer. Hoe vaker en langer je werkt, hoe groter het belang is van het vinden van een baan waar je plezier en energie uithaalt. Hoewel het makkelijk kan zijn om voor een baan te gaan die voor het oprapen ligt, is het ook goed om te kijken naar de overige factoren die meespelen bij het vinden van- en uiteindelijk kiezen voor een baan. Lees hier wat belangrijk is bij het vinden van een leuke baan.
Doe dit voor je begint met zoeken
Voordat je begint met je zoektocht naar een leuke baan, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je wensen zijn en waar je nieuwe baan in zou moeten voorzien, wil je er voor jezelf voldoende uithalen. Bekijk daarom wat voor soort werkzaamheden je wil verrichten, waar je goed in bent en waar je naar toe zou kunnen groeien, zodat je ambities voor de baan aanwezig blijven naarmate je loopbaan vordert. Ook is het belangrijk om te bepalen welke functie geschikt voor je is, zodat je niet onder of boven je eigen verwachtingen te werk gaat. Tot slot is het raadzaam om te bedenken waar je wilt werken: wil je het bedrijfsleven in, wens je werkzaam te zijn als freelancer of lijkt een baan bij de overheid je tof? Ook de retail sector of de b2b sector zijn twee mogelijkheden die je visie kunnen verruimen.
Onderzoek hoe je het beste een baan kunt vinden
Vandaag de dag zijn er verschillende manieren waarop je een baan kunt vinden. Waar je vroeger enkel informatie had aan de foldertjes op de deuren van winkels en bedrijven, staat het internet vandaag de dag vol met nuttige informatie en zijn er daarbij talloze vacatures te vinden, bijvoorbeeld op een vacaturesite. Solliciteer je via een online platform, zoals een vacaturesite? Houd er dan rekening mee dat de kans groot is dat er naar je online profielen gekeken wordt. Zo is het praktisch als niet alleen je social media kanalen over voldoende informatie beschikken, maar is het ook belangrijk dat je LinkedIn account te allen tijde up to date is, zodat je potentiële werkgever ook naast je CV kan zien wat je werkzaamheden tot nu toe zijn geweest en voor wie je die hebt mogen verrichten.
Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek
Heb je een sollicitatiegesprek in de wacht gesleept? Zorg er dan voor dat je op tijd komt, je je gesprekspartner uit laat spreken en je positief praat over je vorige werkgevers. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven wat je hoopt te kunnen doen, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan. Ook staat het niet alleen weloverwogen wanneer je aantekeningen maakt tijdens het gesprek, maar is het ook praktisch om deze later nog eens terug te kijken en is het goed om de nieuwtjes omtrent een bedrijf te kennen, zodat onwetendheid voorkomen kan worden. Neem verder een actieve houding aan, maak oogcontact en stuur een bedankbrief, dan weet je zeker dat je goed zit. Succes!