Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de beurs?

0
342
koers beurs naar beneden

Het coronavirus houdt ons land behoorlijk in zijn greep. Het openbare leven ligt nagenoeg stil en ook het bedrijfsleven heeft het zwaar te verduren. Sommige bedrijven moesten zelfs noodgedwongen hun deuren sluiten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Nagenoeg alle bedrijven in ons land ondervinden hinder van het coronavirus. Ook bedrijven uit de rest van de wereld worden hard getroffen. Zelfs beursgenoteerde bedrijven worden geraakt. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van de coronacrisis voor de beurs? Wij zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

Beurzen wereldwijd hard onderuit

De AEX-index heeft het zwaar te verduren ten tijde van de coronacrisis. Binnen Nederland werd er zelfs gesproken van een waar bloedbad op de beurs als gevolg van het coronavirus. Op 12 maart sloot de beurs met een daling van liefst 10,8 procent. Dit was één van de slechtste beursdagen uit de geschiedenis van de AEX. Deze daling had alles te maken met het coronavirus. De AEX was overigens niet de enige beurs die dieprode cijfers noteerde. Nee, want ook andere beurzen over de hele wereld gingen hard onderuit.

Aandeelhouders doen afstand van hun aandelen

Vanuit China kwam het coronavirus langzaam maar zeker onze kant op. Eerst was het nog voornamelijk Italië, maar binnen de kortste keren telde Nederland ook behoorlijk wat besmettingen. Doordat het virus zich vrij snel verspreidde over grote delen van de wereld, had dit ook zo zijn weerslag op de wereldeconomie. Aandelen begonnen langzaam te dalen, waarop veel aandeelhouders besloten hun aandelen te verkopen. Steeds meer aandeelhouders besloten tot verkoop over te gaan, wat ervoor zorgde dat de beurzen nog verder in het rood schoten. Sommige aandelen zijn tientallen procenten gedaald als gevolg van de coronacrisis.

Gevolgen voor pensioenfondsen

Als ondernemer ben je mogelijk niet actief op de beurs. Ook dan kun je echter getroffen worden door een beursdaling. Dit geldt overigens ook voor jouw medewerkers. De kans bestaat namelijk dat je met jouw bedrijf aangesloten bent bij een pensioenfonds. De pensioenfondsen in ons land hebben talloze miljarden tot hun beschikking. Zij beleggen een groot deel van dit geld in aandelen. Doordat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat aandelen dalen, is het belegde geld van pensioenfondsen ook minder waard geworden. Dit brengt direct ook een extra nadeel met zich mee, want pensioenfondsen moeten hun vermogen voor de toekomst berekenen met behulp van een lagere rente. Wil je later aan alle pensioenverplichting voldoen? Dan betekent dit dat je meer geld in kas moet hebben. Indien je met jouw bedrijf geld hebt gestoken in een pensioenfonds, kan de coronacrisis behoorlijk wat invloed hebben op het pensioengeld.

Een goed moment om aandelen te kopen?

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een leuk centje overhouden wanneer je straks met pensioen gaat? Dan kan dit een goed moment zijn om te beginnen met beleggen. Waarom? Omdat de aandelen op dit moment aanzienlijk minder waard zijn dan pakweg een halfjaar geleden. Begin echter niet met beleggen wanneer je hier geen verstand van hebt. Is de basiskennis aanwezig? Overweeg dan zeker te beginnen. Wij raden je niet aan om voor de korte termijn te beleggen. Het einde van de coronacrisis is nog niet inzicht, waardoor de aandelenmarkt behoorlijk grillig kan blijven. Beleg daarom liever voor de lange termijn. Denk hierbij aan een belegging voor meer dan tien jaar. De kans is groot dat het aandeel binnen deze periode stijgt, waardoor jouw geïnvesteerde geld meer waard wordt. Zodoende hou je dus een leuk centje over wanneer je met pensioen gaat.