Wat zijn de kosten voor een zakelijke auto?

0
317
kosten auto

Voor wat betreft zakelijk rijden heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je ervoor kiezen om zelf een auto te kopen. Je moet in dat geval natuurlijk wel flink wat geld in kas hebben, want een auto kopen is niet goedkoop. Wanneer je dit niet hebt, betekent dit gelukkig niet dat zakelijk rijden niet mogelijk is. Er zijn vandaag de dag namelijk ook genoeg ondernemers die ervoor kiezen om een zakelijke auto te leasen. Uiteraard wil je de beide opties natuurlijk eerst tegen elkaar afzetten om uiteindelijk een weloverwogen keuze te maken. De kosten spelen hier uiteraard ook een rol in. Overweeg je een zakelijke auto aan te schaffen? Wij proberen de kosten voor zakelijk rijden hieronder zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Is kopen of leasen goedkoper?

In eerste instantie denken veel ondernemers dat het leasen van een auto goedkoper is dan het kopen. Dit is logisch, want je moet direct betalen wanneer je een auto koopt. Voor sommige bedrijven kan dit een financiële strop zijn, zeker als er meerdere voertuigen gelijktijdig worden aangeschaft. Lease je een zakelijke auto? Dan betaal je hiervoor een contractueel vastgesteld bedrag per maand. Je smeert de kosten dus uit over een langere periode. Kies je voor operational lease? Dan blijft het voertuig altijd eigendom van de leasemaatschappij, ook na afloop van het contract. Je betaalt in dat geval dus alleen voor gebruik van de auto. Bij financial lease ben je zelf wel de eigenaar van het voertuig. De leasemaatschappij koopt de auto(‘s) voor je en jij betaalt deze in kleine stapjes terug. Wat voor jou nou de goedkoopste optie is? Dat hangt er maar net vanaf wat voor een voertuig je wilt. Neem je genoeg met een tweedehands model? Dan is kopen waarschijnlijk voordeliger. Wil je per se in een gloednieuwe auto rijden? Dan is leasen voor jou vaak de goedkoopste optie.

Denk ook aan de bijtelling

Gebruik je jouw zakelijke auto niet alleen voor het werk maar ook privé? Reken er dan goed op dat je bijtelling moet betalen. Dit is namelijk al het geval wanneer je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt met de auto. Deze bijtelling wordt bij de winst van jouw onderneming opgeteld. Aan het einde van de rit betaal je dus meer belasting wanneer je jouw zakelijke auto ook privé gebruikt. Voor brandstofauto’s is de bijtelling standaard 22% van het aankoopbedrag van het voertuig. Kies je voor een volledig elektrisch voertuig? Dan betaal je 8 % bijtelling over de eerste 45.000 euro. Is jouw elektrische auto duurder? Dan betaal je 22% bijtelling over de meerprijs van deze auto. Bij waterstofauto’s ligt het bijtellingspercentage op 4%.

De btw is aftrekbaar

Over zakelijk rijden betaal je belasting. Als ondernemer kun je de btw echter terugvragen. Althans, een gedeelte ervan. Wordt er jaarlijks 10.000 kilometer gereden met een zakelijke auto, waarvan 7000 zakelijk? Dan mag je 70%van de btw op de onderhoudskosten en brandstof terugvorderen. Rijd je van de 10.000 kilometer maar 2000 kilometer zakelijk? Dan kun je ‘slechts’ 20% van de btw op onderhoud en brandstof terugvragen via de Belastingdienst. Dit is overigens alleen het geval wanneer je de ritten registreert middels een rittenregistratiesysteem. Dit brengt als extra voordeel met zich mee dat je bij de kosten voor jouw bedrijf 19 cent per kilometer gereden kilometer mag opvoeren. Kies dus nooit klakkeloos voor kopen of leasen, maar verdiep je eerst in de mogelijkheden voor wat betreft een zakelijke auto voordat je een keuze maakt!