Aandachtspunten voor geschikte huisvesting voor jouw bedrijf

0
148
kantoorpand

Heb je je jaren geleden als zelfstandig ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben je de afgelopen jaren flink gegroeid? Dan is het aannemelijk dat er meer producten verkocht worden. Dit betekent automatisch ook dat je meer plek moet hebben voor deze producten. Werk je vanuit huis? Dan is er waarschijnlijk geen mogelijkheid om al deze spullen constant op te slaan. In dat geval doe je er goed aan om op zoek te gaan naar geschikte huisvesting voor jouw bedrijf. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod is er wel, maar niet iedere plek is voor jou ook geschikt. Om jou een handje te helpen, lichten we hieronder een aantal aandachtspunten uit voor het vinden van geschikte huisvesting voor jouw bedrijf!

1. Is er genoeg ruimte?

Een eerste aandachtspunt is natuurlijk de ruimte die jouw nieuwe bedrijfspand moet herbergen. Om dit in te kunnen schatten, moet je allereerst kijken naar wat je allemaal wilt doen in het pand. Doet het gebouw dienst als opslagplek en/of productielocatie? Dan moet er een grote loods aanwezig zijn om de boel op te kunnen slaan of om de werkzaamheden te kunnen verrichten. Gaat het eigenlijk alleen om bureauwerk? Ook dan is het zaak voldoende ruimte te hebben. Het is namelijk niet prettig voor jouw personeel wanneer zij elkaar constant op de lip zitten. Denk daarom ook goed aan de grootte van het personeelsbestand voordat je een bedrijfspand kiest.

2. Denk aan flexplekken

Heb je tientallen mensen in dienst? Dan denk je mogelijk dat je hiervoor een groot pand moet hebben. Indien het productiewerk betreft, is dit inderdaad het geval. Gaat het om bureauwerk? Dan hoef je tegenwoordig geen ontzettend groot kantoor meer te hebben. Waarom niet? Omdat mensen vandaag de dag steeds vaker vanuit huis werken. Vroeger had iedereen vaste plekken, maar dat is tegenwoordig dus niet meer nodig. Werkt jouw personeel zelfs regelmatig vanuit huis? Dan is het zelfs zonde om een groot kantoorpand te huren. Waarom? Omdat je de helft van de plekken dan mogelijk wel niet gebruikt. Hier betaal je natuurlijk wel gewoon voor, waardoor het natuurlijk zonde is van jouw geld. Daarom doe je er misschien beter aan een kleinere kantoorruimte te kiezen. Deze kost minder

3. Wat is het budget?

Voordat je op zoek gaat naar huisvesting voor jouw bedrijf moet je allereerst bepalen of je wilt kopen of huren. Weet je nog niet hoe de toekomst van jouw bedrijf eruit ziet? Dan is huren waarschijnlijk een verstandige keuze. Mocht je uit je jasje groeien, dan zit je immers nergens aan vast en kun je snel weer naar een ander bedrijfspand. Heb je echt een productielocatie nodig? Dan neig je mogelijk sneller naar koop. Alles is dan immers van jezelf en indien nodig kun je misschien zelfs uitbreiden. In beide gevallen moet je in ieder geval een budget vaststellen. Dit maakt het zoeken namelijk een stuk makkelijker. Je kunt hierdoor filteren in het aanbod, waardoor er aanzienlijk minder opties overblijven. In het geval van huur stel je natuurlijk een budget per maand vast. Wil je huren in een grote stad? Dan kost dit je meer dan wanneer je net buiten de stad gaat zitten. Overweeg deze laatste optie dan ook, zeker wanneer de bereikbaarheid van deze locatie ook goed is. Overweeg je te kopen? Dan moet je een totaalbudget vaststellen. Vergeet hierbij ook niet de eventuele verbouwingskosten van het pand mee te nemen. Indien je dit niet doet, dan kunnen de kosten behoorlijk hoger uitvallen dan begroot.