Bedrijf beginnen? Welke rechtsvorm kies je?

0
184
rechtsvorm kiezen

Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Dan moet je je natuurlijk allereerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je krijgt in dat geval een KvK-nummer. Voordat je dit nummer krijgt, moet je echter een aantal gegevens invullen. Denk hierbij onder meer aan de naam van jouw bedrijf en de contactgegevens. Daarbij komt dat je bij jouw inschrijving ook een rechtsvorm moet kiezen. Ben je niet bekend in de ondernemerswereld? Dan zegt deze term je waarschijnlijk niets. Allereerst moet je weten dat er verschillende rechtsvormen zijn. Om jou enigszins wegwijs te maken in dit wereldje, behandelen we hieronder de bekendste rechtsvormen. Hierdoor wordt het voor jou een stuk makkelijker om een passende rechtsvorm te kiezen.

1. Eenmanszaak

De rechtsvorm eenmanszaak behoeft waarschijnlijk niet veel toelichting. Veel mensen die besluiten voor zichzelf te beginnen, kiezen voor deze rechtsvorm. Dit kan uiteraard alleen wanneer je in je eentje een bedrijf start. Veel startende ondernemers twijfelen tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (bv). Als starter is het aantrekkelijk om voor de rechtsvorm eenmanszaak te kiezen. In dat geval geniet je namelijk van meer belastingvoordeel dan bij een bv.

2. Vennootschap onder firma (vof)

Zijn er meerdere personen waarmee je een bedrijf wilt starten? Dan kun je natuurlijk niet kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Het bedrijf is in dat geval geen eigendom van één persoon. Een vennootschap onder firma (vof) is in dat geval één van de mogelijkheden die je hebt. Richt je bijvoorbeeld een bedrijf op met drie anderen? Dan worden deze drie personen allemaal vennoot. Bij een vof brengt iedere vennoot iets in. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan tussen de vennoten wordt er vaak een vennootschapscontract opgesteld.

3. Maatschap

Een derde rechtsvorm om als bedrijf voor te kiezen is een maatschap. Hiervan is sprake wanneer minimaal twee personen hun beroep onder een gemeenschappelijke naam uitvoeren. Dit kunnen bijvoorbeeld fysiotherapeuten, advocaten of tandartsen zijn. De kenmerken van een maatschap zijn dat alle deelnemers onder (nagenoeg) dezelfde voorwaarden samenwerken. Net als bij een vof brengt ieder lid van een maatschap iets in, bijvoorbeeld geld of goederen. Waarom je voor een maatschap zou kiezen? Omdat het financieel vaak voordeliger is dan een eenmanszaak, zeker binnen specifieke beroepen. Het voordeel wordt verdeeld onder de verschillende leden van een maatschap.

4. Besloten vennootschap (bv)

Vaak wordt gedacht dat voor het oprichten van een besloten vennootschap (bv) meerdere personen nodig zijn, maar dit is niet het geval. Ook wanneer je alleen bent kun je namelijk een bv oprichten. Startkapitaal is binnen deze rechtsvorm niet nodig. Om toch kapitaal binnen te halen, kun je met een bv op zoek gaan naar investeerders. Deze investeerders worden aandeelhouders. Zij hebben de hoogste macht binnen een bv en nemen de beslissingen. Als bestuurder zorg je enkel voor de dagelijkse leiding. In vergelijking met een eenmanszaak, vennootschap onder firma en maatschap heeft een bv één groot voordeel. Als bestuurder ben je namelijk beperkt aansprakelijk. Gaat het volledig mis met jouw bedrijf en is het een bv? Dan blijven jouw persoonlijke bezittingen vaak buiten beschouwing.

5. Naamloze vennootschap (nv)

Naast een besloten vennootschap (bv) kun je ook nog kiezen voor een naamloze vennootschap (nv). Net als bij een bv zijn er hier ook aandeelhouders aanwezig. Het kapitaal wordt hier binnengebracht door de aandeelhouders. Grootste verschil met een besloten vennootschap is dat de aandelen van een nv ook vrij verhandelbaar zijn op de beurs en dat is bij een bv niet het geval. Daarbij komt dat er bij een nv een startkapitaal van minimaal 45.000 euro aanwezig moet zijn. Doorgaans kiezen bedrijven alleen voor de rechtsvorm naamloze vennootschap wanneer zij veel kapitaal binnen willen halen. Een nv is hier namelijk de beste rechtsvorm voor.