Drie pensioen mogelijkheden voor jou als ondernemer!

0
159
pensioen ondernemer

Wanneer je in dienst bent van een werkgever bouw je automatisch pensioen op. Dit is niet het geval als je zelfstandig ondernemer bent. Indien je personeel in dienst hebt, draag je een bepaald bedrag af om pensioen voor hen op te bouwen. Je moet echter ook denken aan jouw pensioen. Als ondernemer ben je hier zelf verantwoordelijk voor. De meeste ondernemers houden hier echter geen rekening mee. Ook horen wij geregeld verhalen van ondernemers die veel te laat starten met het opbouwen van pensioen. Hierdoor heb je op jouw oude dag mogelijk minder te besteden. Om dit te voorkomen geven we jou hieronder drie pensioenmogelijkheden voor ondernemers. Zodoende heb je op je oude dag voldoende geld om lekker van jouw pensioen te kunnen genieten!

1. Oudedagreserve

Ben je zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting? En voldoe je daarnaast aan het urencriterium? Dan kun je gedurende jouw werkjaren een oudedagreserve opbouwen. In dat geval zet je ieder jaar een deel van de winst van jouw onderneming opzij voor jouw pensioen. Dit heeft belastingtechnisch ook een voordeel, want je hoeft op dat moment geen belasting te betalen over dit deel van jouw inkomsten. Je krijgt namelijk uitstel van betaling. Uiteraard is het niet mogelijk om een groot deel van de winst apart te zetten voor jouw pensioen. Nee, voor de oudedagreserve geldt namelijk wel een maximumbedrag. Het is overigens ook mogelijk om (een deel van) de oudedagreserve om te zetten in lijfrente. In dat geval is de premie aftrekbaar, wat jou financieel voordeel oplevert.

2. Zelf geld apart zetten

Als ondernemer heb je het vermogen van jouw bedrijf ongetwijfeld ondergebracht bij een bank. Waar je vroeger nog een redelijke rente kreeg over jouw spaargeld, is dit vandaag de dag niet meer het geval. Het bedrag dat je overhoudt aan rente is bij lange na niet voldoende voor jouw pensioen. Om straks toch een redelijk centje over te houden, kun je als ondernemer zelf geld opzij zetten. Je kunt bijvoorbeeld een aparte spaarrekening openen en hier iedere maand een vast bedrag naar overboeken. Op deze manier bouw je stukje bij beetje jouw eigen pensioen op. Vind je het geen prettig idee om een aparte rekening te openen voor jouw pensioen? Dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om iedere maand een vast bedrag te pinnen. Dit bedrag kun je dan zelf thuis bewaren, bijvoorbeeld in een kluis. Bedenk je wel dat dit risico’s met zich meebrengt. Indien jouw huis afbrandt, ben je alle geld kwijt. Dit is niet het geval wanneer je het op een bankrekening hebt staan.

3. Begin met beleggen

Beleggen is een vak apart. Veel mensen hebben hier geen kennis van, waardoor dit al snel een ‘ver van je bed’-show is. Daarbij komt dat beleggen behoorlijk risicovol kan zijn. Vanwege deze twee redenen kies je er als ondernemer mogelijk niet zo snel voor om jouw geld naar de beurs te brengen. Toch kan dit wel degelijk een goede manier zijn om pensioen op te bouwen. Het is in dat geval wel zaak dat je investeert in aandelen voor de lange termijn. Verkoop ze dus niet weer binnen een paar weken na aankoop en let ook vooral niet te veel op koersstijgingen en -dalingen. Veel aandelen zijn op de lange termijn winstgevend. Wanneer jij jouw geld jaren in dezelfde aandelen laat zitten, is de kans groot dat je bij jouw pensioen een leuk bedrag overhoudt wanneer je de aandelen verkoopt. Vertrouw je het toch niet? Dan kun je altijd nog een expert inschakelen om het beleggen aan over te laten. Dit kost je weliswaar wat geld, maar de kans op een leuk centje voor jouw oude dag is ook een stuk groter!