Een kantoorpand kopen of huren: de voor- en nadelen

0
148
bedrijfspand

Ben je voornemens je bedrijf verder uit te breiden? Zoek je naar mogelijkheden om een tweede bedrijfspand te openen voor de productie van nieuwe producten? In beide gevallen dien je een keuze te maken tussen een kantoorpand kopen of huren. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zo ben je bij het huren van een bedrijfspand niet direct afhankelijk van de prijzen van onroerend goed. Daarbij hoef je geen grote investering te doen in het bedrijfspand! Andersom kan een bedrijfspand kopen gezien worden als een belegging in je eigen onderneming, welke je op termijn een fraai rendement op kan leveren. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen van een bedrijfspand huren

Reeds werden een aantal voordelen van het huren van een bedrijfspand genoemd. Er zijn echter meer redenen om de huur van een pand te overwegen. Denk ook aan het feit, dat men op toplocaties in het centrum van grote steden vaak voornamelijk huurpanden aanbiedt. Hier een kantoor kopen is duur en vaak erg lastig! Daarbij heb je bij het huren van een kantoorpand geen omkijken naar het onderhoud aan het pand. Nadeel van een kantoor huren is het feit dat je niets verdiend aan een stijging in de waarde van het pand. Daarbij zit je doorgaans voor minimaal drie tot vijf jaar aan het pand vast.

Bedrijfspand kopen als een goed alternatief

Naast een bedrijfspand huren, kan ook het kopen hiervan interessant zijn. Een bedrijfspand kopen biedt je voor de komende jaren zekerheid. Je weet op basis van de afgesloten hypotheek immers precies wat je maandlasten zullen zijn. Mogelijk dalen deze lasten zelfs nog iets, als online een hypotheek oversluiten interessant voor je wordt bij een dalende rente. Je rentelasten zullen als gevolg van het oversluiten van de hypotheek afnemen. Daarbij investeer je met het kopen van een bedrijfspand in je eigen onderneming. De onderneming zal hierdoor meer waard worden.

Nadelen van een bedrijfspand kopen

Toch zitten er ook aan een bedrijfspand kopen enkele nadelen. Zo moet het onderhoud aan het pand zelf worden uitgevoerd, is het aanbod aan panden vaak beperkt en moet aan strenge voorwaarden worden voldaan om een hypotheek toegekend te krijgen. Daar komt bij dat veel banken niet de volledige koopsom van een bedrijfspand zullen financieren. Een deel van de investering in het bedrijfspand moet hierdoor uit eigen zak komen.