Een zakelijke auto leasen of kopen?

0
277
auto leasen of kopen

Heb je een eigen bedrijf en is jouw personeel behoorlijk vaak onderweg? Dan kun je besluiten om voor hen een zakelijke auto aan te schaffen. Dit straalt eenheid uit, waardoor je professioneel overkomt bij jouw klanten. Bovendien kun je de auto’s ook voorzien van de contactgegevens van jouw onderneming, waardoor je ze ook direct in kunt zetten als rijdend visitekaartje. Je doet jouw werknemers er ook een groot plezier mee, want zij hoeven hun privéauto niet in te zetten voor zakelijke doeleinden. Ben je om? Dan moet je weten dat er twee mogelijkheden zijn voor wat betreft een zakelijke auto. Je kunt de  kosten voor alle voertuigen in één keer aftikken, maar je kunt ook zakelijke auto’s leasen. Hieronder lichten we deze twee mogelijkheden verder uit.

Redenen om een zakelijke auto te kopen

Worden de auto’s van jouw bedrijf uitsluitend zakelijk gebruikt? Dan is het zeker interessant om een zakelijke auto te kopen. Je kunt in dat geval de kosten namelijk allemaal op jouw bedrijf boeken. Dit zijn niet alleen de kosten voor de aanschaf, maar ook brandstofkosten, onderhoudskosten, verzekering(en) en btw. Koop je een zakelijke auto? Dan moet je er wel rekening mee houden dat dit als bedrijfsmiddel wordt gezien. Dit betekent dat je het voertuig moet afschrijven.

Bijtelling bij een zakelijke auto?

Er zijn mensen die een zakelijke auto ook voor privédoeleinden gebruiken. Dit mag, maar je loopt in dat geval het risico dat je te maken krijgt met bijtelling. Dit is het geval wanneer je privé op jaarbasis meer dan 500 kilometer rijdt met een zakelijke auto. Bijtelling komt bovenop jouw inkomen, waardoor je extra belasting af moet dragen. Hier zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Koop je zakelijke auto’s voor jouw personeel? Zorg ervoor dat zij deze dan ook niet meer dan 500 kilometer per jaar gebruiken voor privéritjes. In dat geval blijft jou namelijk een hoop geld bespaard.

Waarom leasen?

Heb je veel personeel in dienst? Dan wordt het natuurlijk een duur grapje om voor iedereen een auto te kopen. Je moet in dat geval direct een flink bedrag aftikken. Heb je dit geld momenteel niet liggen? Of gebruik je het liever om te investeren in jouw onderneming? Dan koop je waarschijnlijk geen zakelijke auto’s. Dit betekent echter niet dat je zakelijke auto’s meteen uit jouw hoofd moet zetten. Nee, want je kunt ook nog leasen. De aankoop van de voertuigen wordt in dat geval gefinancierd door een leasemaatschappij. Je betaalt iedere maand een bedrag om in de auto te mogen rijden. Na afloop van de contractperiode, die vaak 3 tot 5 jaar is, gaat de auto weer terug naar de leasemaatschappij. Bijkomend voordeel is dat je bij een zakelijke auto leasen zelf niet opdraait voor onderhoudskosten, verzekeringen en belasting.

Financial of operational lease?

Wanneer je kiest voor zakelijk leasen kun je kiezen uit operational lease of financial lease. Heb je nog niet eerder een auto geleaset? Dan zegt dit jou waarschijnlijk niets. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig, ook na afloop van het contract. De auto staat in dit geval niet op de balans van jouw onderneming, waardoor je meer geld hebt om bijvoorbeeld te investeren. Wel betaal je zelf niet voor onderhoud, verzekering(en) en de belasting. Bij financial lease ben je als bedrijf wel eigenaar van de auto. Je draagt maandelijks weliswaar geld af aan de leasemaatschappij, maar dat is omdat zij de aankoop hebben gefinancierd. Zodoende spreid je de aankoop uit over meerdere jaren. Bij financial lease ben je zelf ook verantwoordelijk voor reparatie- en onderhoudskosten, verzekering(en) en belasting. Ook komt de auto bij financial lease wel op jouw balans te staan. Hierdoor kom je in aanmerking voor investeringsaftrek, wat bij operational lease niet het geval is.