Zakelijk rijden, wat komt daar allemaal bij kijken?

0
187
zakelijk rijden

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je kiezen voor zakelijk rijden. Veel ondernemers zien dit vaak als een aantrekkelijke optie. De auto wordt immers op de zaak gezet, waardoor je een aantal voordelen geniet. Dit is zeker het geval, maar je moet ook weten dat er behoorlijk wat nadelen aan kleven. Zo mag je een zakelijke auto bijvoorbeeld niet te veel voor privédoeleinden gebruiken. Overweeg je om zakelijk te rijden? Dan doe je er goed aan je hier eerst in te verdiepen. Wij helpen jou hier graag een handje bij. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste zaken op een rijtje waarmee je te maken krijgt wanneer je kiest voor zakelijk rijden.

Leasen of kopen?

Wanneer je zakelijk wilt rijden, heb je twee opties. Je kunt namelijk een auto kopen, maar ook een auto leasen. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen. Te beginnen met het kopen van een auto. Grote voordeel hiervan is dat je zelf eigenaar bent van de auto. Nadelen zijn dat je zelf voor alle kosten opdraait, zoals reparatie, belasting en verzekeringen. Ook moet je direct met een grote som geld over de brug komen. Kies je voor leasen? Dan betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit is inclusief reparatie, belasting en verzekeringen. Deze kosten komen er dus niet nog eens extra overheen. Je leaset een auto voor een bepaalde periode. Aan het einde van deze periode breng je het voertuig terug naar de leasemaatschappij. Deze blijft namelijk altijd eigenaar van een leaseauto. Kies je voor financial lease? Dan komt de leaseauto niet op jouw balans te staan. Hierdoor blijft er meer geld over om te investeren.

Bijtelling

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van de term bijtelling. Indien je kiest voor zakelijk rijden kun je hiermee te maken krijgen. Wanneer dit het geval is? Als je ook privé in jouw zakelijke auto rijdt. Dit is het geval wanneer je jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden gebruikt. Deze bijtelling is een bepaald percentage van de waarde van jouw auto. De belastingdienst telt dit bij jouw inkomen op. Logische gevolg hiervan is dat je meer belasting moet betalen. De bijtelling wordt altijd bepaald op basis van de CO2-uitstoot van jouw zakelijke auto. Hoe meer CO2 het voertuig uitstoot, des te hoger de bijtelling die jij moet betalen.

In Nederland wordt gewerkt met twee verschillende bijtellingspercentages. Bij de meeste zakelijke auto’s betaal je 22 procent bijtelling over de waarde van jouw auto wanneer je er privé meer dan 500 kilometer mee rijdt. Voor volledig elektrische auto’s ligt dit percentage lager. Je betaalt hier namelijk 8 procent bijtelling over. Er zit wel een addertje onder het gras, want dit percentage geldt voor een maximumbedrag van 45.000 euro. Rijd je in een zakelijke elektrische auto die duurder is dan dit bedrag? Dan betaal je over het bedrag boven de 45.000 euro gewoon 22 procent bijtelling.

Rittenregistratie

Bij zakelijk rijden moet je bijhouden hoeveel kilometer je jaarlijks met het voertuig rijdt. Dit staat beter bekend als rittenregistratie. Waarom het nodig is om de gemaakte ritten met een zakelijke auto bij te houden? Omdat je zo aan kunt tonen hoeveel kilometers je zakelijk en privé met het voertuig gereden hebt. Vroeger werden de ritten standaard op papier bijgehouden. Tegenwoordig gebeurt dit ook nog veel, maar er zijn steeds meer bedrijven die hier bijvoorbeeld een app voor gebruiken. Wil je de rittenregistratie ook digitaal bijhouden? Zorg er dan wel voor dat je dit doet met een app die beschikt over het Keurmerk Registratiesysteem. In dat geval weet je namelijk zeker dat je niet in de problemen komt voor wat betreft de registratie van de gereden kilometers met het voertuig.