Het nut van ergonomie

0
170
ergonomische houding

Wat is ergonomie nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Ergonomie houdt in dat de omgeving zodanig wordt aangepast dat wij als mensen zo goed mogelijk te werk kunnen gaan. Denk hierbij aan tastbare factoren, zoals producten, ruimtes of kantoren. Of factoren die juist minder tastbaar zijn, zoals iemand zijn mentale gezondheid.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten ergonomie, de voordelen hiervan en geven we enkele tips.

Fysiek en cognitief

Er zijn twee soorten ergonomie, namelijk fysieke ergonomie en cognitieve ergonomie. Fysieke ergonomie houdt zich voornamelijk bezig met de afmetingen en proporties van het menselijk lichaam. Hierbij wordt ook aandacht besteedt aan je werkomgeving, houding en bewegingen die je maakt tijdens het werken. Cognitieve ergonomie heeft betrekking op de mentale gezondheid van de mens. Hierbij spelen zaken zoals stress, werkdruk en de handelingen tussen mens en computer de grootste rol.

Gezonde werkomgeving

Bij werkruimtes die ergonomisch zijn ingericht is er speciaal rekening gehouden met de veiligheid en gezondheid van het personeel. Denk hierbij aan wat de juiste houding is bij het gebruiken van bepaalde apparaten of een bureaumeubel dat op de juiste hoogte wordt ingesteld. Door deze aanpassingen, die de lichamelijke gezondheid beïnvloeden, wordt er gestreefd naar een zo effectief mogelijke manier van werken. Hoe doeltreffender de werknemers te werk kunnen gaan, hoe hoger de productiviteit zal zijn.

Het is belangrijk dat de fysieke en cognitieve ergonomie in balans zijn en blijven. Je lichamelijke gezondheid heeft ongetwijfeld ook invloed op hoe jij je mentaal voelt. Een persoon die regelmatig last heeft van stress of fysieke pijntjes zal sneller thuis blijven, terwijl mensen die zich lichamelijk en mentaal goed voelen zich minder snel ziek zullen melden. Hierbij geldt ook dat iemand veel meer kracht kan steken in het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden, als hij of zij zich goed en energiek voelt.

Tips

Werknemers moeten hun werkzaamheden ergonomisch aanvaardbaar kunnen uitvoeren.
Daarom is het van belang dat werkgevers de gezondheid op de werkvloer stimuleren.
Dat kan door ergonomische materialen beschikbaar te stellen voor hun personeel. Ben jij op zoek naar een bureaustoel die ondersteuning biedt aan jouw houding, voor op kantoor of thuis? Bureaustoel.nl heeft een ruime keuze aan ergonomische bureaustoelen die je helpen om jouw werkplekken ergonomisch verantwoord in te richten. Je zult snel zien dat dit een positief effect heeft op de lichaamshouding van jou en je werknemers.