Voorkomen is beter dan genezen

0
62
bedrijfsarts

Een bedrijf dat bestaat uit gezonde werknemers is een gezond bedrijf. Daarom is het nooit prettig als er personeel uitvalt vanwege een ziekte of een ongezonde mentaal welzijn. Ziekteverzuim kan in sommige gevallen worden voorkomen door tijd en aandacht te besteden aan de mentale en fysieke gezondheid van werknemers. Hoewel het misschien wel zo kan klinken, hoef je hier helemaal niet te moeilijk over na te denken. De gezondheid van werknemers kan al gestimuleerd worden met simpele gebaren zoals, een gezonde lunch of een goede bureaustoel. Hieronder hebben we enkele tips om het personeel gezond te houden en de kansen op ziekteverzuim te verminderen.

Arbo arts

Een arbo arts is een arts die zich bezighoudt met het helpen van zieke werknemers. Een arbo arts wordt vaak verward met een bedrijfsarts. Arbo artsen staan ook bekend onder de naam ‘basisartsen’. Zij mogen hun taken alleen verrichten onder supervisie van een bedrijfsarts. Werkgevers die een arbo arts in dienst hebben, dienen daarom ook een geregistreerde bedrijfsarts bij hun bedrijf aan te sluiten.

Maar wat doet een arbo arts nou precies? Een arbo arts geeft advies aan de werkgever over zaken zoals, besluiten die moeten worden genomen om het ziekteverzuim binnen de organisatie te verminderen. Dit advies kan betrekking hebben op bijvoorbeeld het aanbieden van gezonder eten op werk. Andere adviezen kunnen zijn om ergonomische kantoorartikelen beschikbaar te stellen voor het personeel of extra aandacht besteden aan risicogroepen binnen de organisatie.
Een arboarts inschakelen heeft dus voordelen voor zowel het personeel als bedrijf.

Gezonde leefstijl van werknemers stimuleren

Werkgevers worden steeds attenter op het bemoedigen van een gezondere levensstijl.Dit heeft vooral te maken met het feit dat activiteiten zoals, bewegen en sporten, niet voor iedere werknemer vanzelfsprekend is. In sommige gevallen kiezen werkgevers er voor om een deskundige erbij te betrekken.
Denk hierbij aan een personal trainer of diëtist die helpt om gedragsverandering aan te brengen zodat werknemers een gezondere levenswijze kunnen aanhouden.

Het observeren van werkstress

Ziekteverzuim kan als een totale verrassing komen. Maar in de meeste situaties vallen er in een eerder stadium al enkele signalen te constateren. Het is belangrijk om signalen die op bijvoorbeeld werkstress duiden op tijd waar te nemen. Dit biedt de mogelijkheid om samen met de werknemer een gesprek aan te gaan en een oplossing te vinden. Werknemers vinden het in de meeste gevallen juist prettig dat er interesse wordt getoond in hun gesteldheid. Als werkgever kun je dit het beste doen door openhartige vragen te stellen, zonder gelijk een oplossing aan te dragen.