Hoe zorg je voor een goed management binnen jouw bedrijf?

0
196
management kiezen

Iedere ondernemer in Nederland droomt ervan om zijn bedrijf jaarlijks te zien groeien. Indien een bedrijf groeit, betekent dit doorgaans namelijk ook een hogere winst. Vaak levert dit de eigenaar van het bedrijf meer winst op en dat is natuurlijk lekker. Is jouw bedrijf de laatste jaren flink gegroeid? Dan wordt het jou misschien wat te veel om het geheel in je eentje aan te sturen. Overweeg in dat geval om een managementteam samen te stellen. Op deze manier kun je de leiding over het bedrijf namelijk over meerdere personen verdelen. Het samenstellen van een management is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt namelijk wel een goed team samenstellen dat jouw bedrijf naar een hoger plan kan tillen. Om jou een handje te helpen vertellen we je hier hoe je zorgt voor een goed managementteam binnen jouw bedrijf.

Maak duidelijke profielschetsen

Binnen een managementteam is het handig wanneer mensen over verschillende capaciteiten beschikken. Indien iedereen kennis heeft van dezelfde zaken, wordt het namelijk lastig om jouw bedrijf naar een hoger plan te tillen. Het aanstellen van managers voor een managementteam moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Sommige bedrijven kiezen medewerkers uit die de laatste tijd goede prestaties hebben geleverd. Dit kan tot een succes leiden, maar die kans is niet bijzonder groot. Je doet er goed aan een divers team samen te stellen, zodat er veel kennis aanwezig is. De kans is groot dat je deze personen niet binnen de huidige organisatie vindt. Je moet in dat geval externe personen aantrekken. Daarom doe je er goed aan duidelijke profielschetsen op te stellen. Op basis van deze profielschetsen weet je namelijk precies aan welke eisen een manager moet voldoen. Zodoende wordt het een stuk makkelijker om geschikte personen te vinden voor in jouw managementteam.

Blijf constant onderzoeken

Is er al enige tijd een managementteam aanwezig binnen jouw bedrijf? Dan denk je mogelijk dat je de komende jaren wel goed zit. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Zo kan het functioneren van het managementteam na een tijdje achteruit gaan. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, want dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw bedrijf. Als eigenaar van een onderneming is de kans goot dat jij de leiding hebt over het managementteam. Om te voorkomen dat de groei stagneert, doe je er goed aan het team constant te blijven onderzoeken. Hierdoor blijven de leden scherp en dat komt natuurlijk alleen maar ten goede aan de prestaties van het managementteam.

Creëer duidelijkheid

Vanuit een managementteam wordt een bedrijf vaak volledig aangestuurd. Aangezien het team uit meerdere personen bestaat, is het handig om duidelijkheid te creëren. Dit is niet alleen voor jezelf makkelijk, maar ook voor de medewerkers van het bedrijf. De makkelijkste manier om voor duidelijkheid te zorgen is met behulp van een organogram. Begin bij het opstellen van dit organogram altijd met de leden van het managementteam. Schrijf hun namen op een stuk papier en hang hieronder de zaken waarvoor zij verantwoordelijk zijn binnen het bedrijf. Iedere manager weet op deze manier precies wat er van hem of haar verwacht wordt. Bijkomend voordeel is dat je met een dergelijk organogram ook direct duidelijkheid schept voor de rest van de organisatie. Indien medewerkers ergens mee zitten, weten ze bijvoorbeeld direct bij welke persoon zij moeten zijn.