Met je bedrijf naar de beurs? Dit is waarom je het moet doen!

0
376
bedrijf naar de beurs

De beurs is voor veel bedrijven een ‘ver van hun bed’-show. Toch kan het interessant zijn om met jouw onderneming naar de beurs te gaan. Een beursgang is echter niet iets wat je van de ene op de andere dag beslist. Nee, want er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij een beursgang. Dit maakt het ook logisch dat veel ondernemers twijfelen. Neig je de laatste tijd toch steeds vaker naar een beursgang? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou in de onderstaande tekst namelijk een aantal redenen waarom je met jouw bedrijf naar de beurs moet gaan.

Meer kapitaal

Een eerste reden om met je bedrijf naar de beurs te gaan, is een financiële. Wanneer je naar de beurs gaat, haal je namelijk flink wat kapitaal op. Bij een beursgang knip je jouw onderneming als het ware op in allemaal kleine stukjes, ook wel aandelen genoemd. Investeerders kunnen op de beurs zo’n aandeel kopen en worden daardoor mede-eigenaar van het bedrijf. In ruil voor het uit handen geven van een deel van de eigendomsrechten, haal je kapitaal op. Hoe groter en bekender jouw bedrijf is, des te meer geld je binnenhaalt met een beursgang. Het kapitaal dat je ophaalt, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de uitbreiding van jouw bedrijf. We zien ook vaak dat ondernemers het geld dat beschikbaar komt door een beursgang in innovatieve producten en/of processen steken of gebruiken voor bijvoorbeeld een overname.

Naamsbekendheid vergroten

Is jouw bedrijf relatief jong en bestaat het nog niet zo lang? Dan is het zeker het overwegen waard om naar de beurs te gaan. Waarom? Omdat een beursgang een goede manier is om naamsbekendheid op te bouwen. Je wordt namelijk bekend bij een groter publiek wanneer je naar de beurs gaat. Er zijn immers beleggers die jouw aandelen kopen. Dit doen zij niet voor zich te verdiepen in jouw onderneming. Wanneer zij meer weten over jouw bedrijf, kunnen zij het er met anderen over hebben. Bovendien volgt de media jouw onderneming meer wanneer je een beursgenoteerd bedrijf bent. Je kunt bijvoorbeeld vaker in de krant komen te staan. Bedenk echter wel dat dit niet altijd positief nieuws is. Indien het slecht gaat met jouw bedrijf, dan wordt dit natuurlijk ook gedeeld.

Kwaliteitsimpuls voor het bedrijf

De laatste reden voor een beursgang die we hier behandelen is dat het een kwaliteitsimpuls voor jouw bedrijf kan betekenen. Hoe dit precies zit? Je zult ervaren dat mensen eerder voor jouw bedrijf willen werken wanneer je genoteerd staat aan de beurs. Wie wil er immers niet voor een bekend bedrijf werken? Soms staan mensen zelfs in de rij om bij jouw bedrijf aan de slag te mogen. Daarbij komt dat het als beursgenoteerd bedrijf makkelijker wordt om bijvoorbeeld goede managers aan te trekken. Werken voor een groot, beursgenoteerd bedrijf staat goed op hun cv, waardoor zij sneller een functie binnen jouw onderneming aannemen.

Kan ieder bedrijf maar zo naar de beurs?

Ben je overtuigd en wil je met jouw bedrijf naar de beurs? Verwacht dan niet dat je zonder slag of stoot een notering op de Amsterdamse effectenbeurs krijgt. Nee, want dit is namelijk niet het geval. Om überhaupt toegelaten te worden tot de beurs, moet jouw bedrijf namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Het gaat in dit geval met name over eisen op het gebied van transparantie. Ook moet je aan bepaalde kwaliteitsstandaarden voldoen om naar de beurs te mogen. Vergeet ook niet dat er een rapportageverplichting geldt bij een beursgang. Dit betekent dat je met jouw bedrijf belangrijke informatie moet delen met de buitenwereld. Denk hierbij aan de omzet en andere cijfers. Een beursgang is dus zeker de moeite waard, maar vergeet niet dat er behoorlijk wat bij komt kijken!