Tips voor het vinden van een geschikte bedrijfsruimte als starter

0
152
bedrijfsruimte als starter/zzp'er

Als starter of zzp’er heb je vaak niet al te veel te besteden. Sommige starters kiezen er daarom voor om hun bedrijfje vanuit huis te beginnen. Dit is helaas niet binnen iedere branche mogelijk. Begin je bijvoorbeeld met een webshop? Dan moet je natuurlijk genoeg ruimte hebben om een voorraad op te slaan. Indien je een grote schuur bij huis hebt, is dit geen probleem. Het wordt lastig wanneer dit niet het geval is. Neem je direct personeel aan om jouw bedrijf te laten groeien? Dan is het natuurlijk geen pretje om hen dagelijks thuis over de vloer te krijgen. Nee, soms is het gewoon prettig om een bedrijfsruimte te hebben als starter of zzp’er. Maar hoe vind je eigenlijk een geschikte bedrijfsruimte? Wij geven jou hieronder een aantal handige tips.

Wat is het budget?

Voordat je begint met zoeken naar een geschikte bedrijfsruimte, doe je er goed aan allereerst te kijken wat je uit wilt geven. Als starter of zzp’er is de kans groot dat je begint met het huren van een pand. Waarom? Omdat het risico op deze manier beperkt is. Loopt jouw bedrijf toch niet zoals verwacht? Dan blijf je niet met grote schulden achter wanneer je huurt. Nee, want in dat geval kun je het huurcontract namelijk gewoon opzeggen. Indien je koopt, moet je het pand eerst zien te verkopen en dat gaat niet altijd even makkelijk.

Wat zijn de eisen?

Nu je weet wat het budget is, wordt het tijd om eisen op te stellen. Bij het opstellen van eisen kun je aan verschillende zaken denken. Begin allereerst bij de grootte van een bedrijfsruimte. Zoek je een kantoor en heb je maar een paar mensen in dienst? Dan hoeft het natuurlijk geen grote bedrijfsruimte te zijn. Nee, je hebt in dat geval waarschijnlijk al voldoende aan een paar vierkante meter. Richt je echter niet alleen tot de ruimte om te werken. Beleg je bijvoorbeeld geregeld vergaderingen? Dan moet een bedrijfsruimte ook diverse ruimtes bevatten. Op deze manier krijgt niet iedereen wat er besproken wordt en dat is voor bepaalde zaken wel prettig.

Neem bij de eisen ook direct de locatie van een bedrijfsruimte mee. Uiteraard wil je natuurlijk goed bereikbaar zijn voor jouw klanten. Hierdoor neig je mogelijk snel naar een plek in het centrum van een grote stad. Nadeel van deze plek is dat het vaak veel kost. Is zo’n locatie financieel niet haalbaar? Ga dan net iets buiten het centrum zitten, maar kies wel voor een plek aan de snelweg of met bijvoorbeeld een bushalte in de buurt. Op deze manier kan iedereen jouw bedrijfsruimte toch goed bereiken.

Kies voor een flexwerkplek

Wordt er binnen jouw bedrijf voornamelijk gewerkt met een computer? Dan stort jij je bij het zoeken van een geschikte bedrijfsruimte waarschijnlijk op kantoren. Hier kun je namelijk bureaus met computers neerzetten. Verder is er niet veel nodig om jouw werkplek in te richten. Weet je nog niet of je veel tijd doorbrengt in het kantoor? Dan is het natuurlijk zonde om er toch eentje te huren. Het bedrag dat je aan huur moet betalen blijft namelijk hetzelfde, ook al maak je er niet of nauwelijks gebruik van. Om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een kantoorpand, kun je ook kijken of een flexwerkplek iets voor jou is. Je huurt in dat geval een kleine ruimte om bijvoorbeeld te vergaderen. Op deze manier hoef je niet mensen bij jou thuis uit te nodigen. Dit geeft veel starters en zzp’ers een fijner gevoel. En daarbij komt dat een bedrijfsruimte natuurlijk ook een stukje professionaliteit uitstraalt.