Zo zorg je voor een digitaal veilig bedrijf!

0
183
digitaal veilig bedrijf

De digitale ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Er lijkt haast geen dag voorbij te gaan of er staan wel weer nieuwe ontwikkelingen voor de deur. Ook op het gebied van ICT is dit het geval. Zo werken de meeste bedrijven steeds vaker in een digitale omgeving. Gegevens worden bijvoorbeeld niet meer op een computer opgeslagen, maar op een server of in de cloud. Hierdoor is de kans op verlies van belangrijke informatie een stuk kleiner. Digitaal werken brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld gehackt worden, waardoor gevoelige gegevens op straat komen te liggen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom moet je zorgen voor een digitaal veilig bedrijf. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij geven je hieronder een aantal bruikbare tips!

Beveilig data en netwerken

Sla je de data van jouw bedrijf op in de cloud? Dan is dit een stuk makkelijker werken dan wanneer alles op verschillende computers staat. Iedereen die toegang heeft tot de cloud en over een werkende internetverbinding beschikt, kan immers bij de data komen. Dit kan niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook vanuit huis. Indien je gebruikmaakt van een cloud, moet je echter wel zorgen voor een goede beveiliging. Je wilt immers niet dat de data van jouw bedrijf in verkeerde handen terechtkomt. Dit kun je doen met behulp van een wachtwoord. Gebruik geen standaard wachtwoord, want in dat geval is de kans om gehackt te worden een stuk groter.

Naast het beveiligen van de data van jouw bedrijf is het ook zaak om te zorgen voor een beveiligde netwerkverbinding. Tegenwoordig werken de meeste bedrijven met een draadloos netwerk. Hier kun je met behulp van een smartphone bij inloggen. Net als de cloud moet je ook een netwerk van jouw bedrijf goed beveiligen. Zonder beveiliging kan iedereen er namelijk op inloggen en zijn gegevens niet veilig. Je kunt er eventueel voor kiezen om een VPN-netwerk te gebruiken. Hierdoor kun je onderweg, bijvoorbeeld in de trein, zonder problemen werken op een openbaar Wifi-netwerk.

Werk met tweestapsverificatie

De kans is groot dat een tweestapsverificatie jou niets zegt. Toch is dit wel belangrijk wanneer je voor een digitaal veilig bedrijf wilt zorgen. Bij de meeste bedrijven log je in op een systeem met behulp van een inlognaam en wachtwoord. Dit is echter behoorlijk hack-gevoelig. Indien een hacker erin slaagt een wachtwoord te hacken, kan hij in het systeem komen. Dit wordt een stuk lastiger wanneer je werkt met een tweestapsverificatie. Bij deze optie moet je allereerst inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is echter niet voldoende bij een tweestapsverificatie. Nee, want er is een tweede stap om in te loggen. Je moet namelijk ook over een speciale code beschikken. Deze code ontvang je bijvoorbeeld via een app op jouw smartphone. Dit is telkens een andere code, waardoor een cybercrimineel niet maar zo in jouw account kan komen.

Vergeet geen back-ups te maken

Het grote voordeel van werken in de cloud is dat je altijd en overal bij de gegevens kunt komen. Althans, wanneer je beschikt over een werkende internetverbinding. Niet iedereen is echter fan van de cloud. Geldt dit ook voor jou? Dan sla je de gegevens van jouw bedrijf mogelijk op een interne server op. Wanneer deze server goed beveiligd is, is dit ook een prima optie. Je loopt echter wel het risico dat de server crasht. Indien dit gebeurt, ben je alle gegevens van jouw bedrijf kwijt. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom raden wij je aan om regelmatig een back-up te maken van de gegevens op de server. Op deze manier voorkom je dat er belangrijke gegevens verloren gaan.