Beursgenoteerde opties : Wat zijn dat en wat heb je er aan?

0
148
beurs

Een beursgenoteerde optie is simpelweg een optie van een bedrijf dat beursgenoteerd is. Opties zijn altijd gekoppeld aan bepaalde effecten (aandelen, obligaties of contracten). De optie staat voor het recht om een bepaald effect binnen een bepaalde periode en tegen een vastgestelde prijs te verkopen of kopen. Daarvoor moet wel een premie betaald worden. Beleggen in opties is ingewikkelder en risicovoller dan beleggen in aandelen, maar het kan je ook veel meer winst opleveren!

Hoe zit dat?

Met het beleggen in beursgenoteerde opties heb je namelijk een hefboomeffect, waardoor het mogelijk is om met een relatief kleine investering een lekker hoog rendement te behalen. Daarbij kun je ze ook inzetten als ondersteuning van je aandelenportefeuille, want je kunt de risico’s die je met het beleggen in aandelen loopt met je opties afdekken.

Voordelen beursgenoteerde opties

Wanneer je opties slim inzet, hebben ze een aantal significante voordelen:

  • Door het hefboomeffect is het mogelijk om met een kleine investering een hoog rendement te behalen
  • Je kunt met een goede optiestrategie inspelen op stijgingen en dalingen én op verwachtingen zoals volatiliteit.
  • Met opties kun je de risico’s van je aandelenportefeuille indekken door ze defensief in te zetten.

Risico’s

Zoals gezegd zijn de risico’s ook hoger. In het ergste geval kun je, ook door het hefboomeffect, meer dan je inzet verliezen. Wil je gaan beleggen in beursgenoteerde opties, dan is het van belang dat je over kennis en ervaring in beleggen beschikt. Het vereist namelijk het nodige inzicht en risicoacceptatie. Afhankelijk van het soort optie verschilt ook het risico. Dit loopt uiteen van het risico op het verlies van de ingelegde premie bij long call/put opties, tot onbeperkt verlies bij short call opties. Beleg dus nooit met geld dat je niet kunt missen.

Weloverwogen beleggen

Natuurlijk is het belangrijk om de risico’s te benoemen. Wanneer je kijkt naar de voordelen, dan is beleggen in beursgenoteerde opties wel degelijk interessant. Zeker wanneer je gebruik maakt van een betrouwbare broker die je kan begeleiden, waarmee je de risico’s zo laag mogelijk houdt. Als particulier of kleine ondernemer is beleggen, óók in opties, zeker de moeite waard om je eens in te gaan verdiepen. Het is namelijk een leuke en goede manier om een passief inkomen op te bouwen of om als ZZP’er aan je pensioen te werken!