Een jaarrekening opstellen? Dat doe je met deze tips!

0
162
jaarrekening opstellen

Als eigenaar van een bedrijf begint ieder jaar met hetzelfde ritueel. Je moet namelijk de jaarrekening over het afgelopen jaar opmaken. De meeste ondernemers hebben hier een hekel aan. Logisch, want dit is één van de administratieve taken die bij zelfstandig ondernemen hoort. Hier zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Helaas kom je er niet onderuit. Stel het vooral niet uit, maar ga er zo snel mogelijk mee aan de slag. Hoe eerder je ermee begint, des te eerder is het achter de rug. Ben je recent voor jezelf begonnen? Dan heb je waarschijnlijk nog niet eerder een jaarrekening opgesteld. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom geven wij jou hier een aantal handige tips om een jaarrekening op te stellen!

1. Weet welke eisen er gelden

Ben je zzp’er? Dan hoef je geen jaarrekening in te leveren bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent natuurlijk niet dat je ook helemaal geen administratie bij hoeft te houden. Uiteraard moet je de boel op administratief gebied wel op orde hebben. Ondanks dat het niet verplicht is, stellen veel eenmanszaken wel een jaarrekening op. Waarom? Omdat het afgelopen jaar hierdoor overzichtelijk wordt weergeven. Indien je eigenaar bent van een grotere bedrijf, is een jaarverslag wel verplicht. Denk nu niet dat ieder bedrijf eenzelfde soort verslag in moet leveren, want dit is niet het geval. Nee, want voor iedere onderneming gelden er namelijk andere eisen. Als grote onderneming moet jouw jaarrekening bestaan uit een balans, resultatenrekening en toelichting. Kleine bedrijven hebben doorgaans echter al voldoende aan een korte balans met daarbij een beperkte toelichting.

2. Neem regelmatig de tijd om de administratie te doen

Veel ondernemers vinden de administratie de minst leuke kant van het zelfstandig ondernemerschap. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je iemand aannemen die zich op de administratie stort. Niet ieder bedrijf heeft hier echter de financiële middelen voor. Geldt dit ook voor jou? Dan zit er helaas niets anders op dan de boel zelf bij te houden. Vaak horen we dat ondernemers hier met de pet naar gooien. Zo komt het geregeld voor dat er een hele periode lang niet of nauwelijks iets is bijgehouden. In dat geval kom je in de problemen bij het opstellen van de jaarrekening. Je moet in dat geval alle administratie in één keer doen. Wil je binnen de kortste keren een jaarrekening opstellen? Zorg er dan voor dat je regelmatig de tijd neemt om de administratie van jouw bedrijf te doen. Probeer wekelijks bijvoorbeeld wat tijd in te ruimen om de boel bij te werken. Hier heb je bij het opstellen van de jaarrekening alleen maar profijt van!

3. Laat een jaarrekening opstellen door een professional

Heb je zelf geen kaas gegeten van het opstellen van een jaarrekening? Vraag jezelf dan af of het verstandig hier je vingers aan te branden. Indien je dit niet verstandig acht, doe je er goed aan een professional in te schakelen. Voor het opstellen van een jaarrekening kun je terecht bij een boekhouder of een accountant. Zij houden zich dagelijks bezig met financiële zaken, waardoor het opstellen van een jaarrekening voor hen een fluitje van een cent is. Heb je de administratie van jouw bedrijf het afgelopen jaar goed bijgehouden? Dan beschik je binnen de kortste keren over een jaarrekening. Je hoeft in dat geval namelijk enkel de gegevens van jouw onderneming in het afgelopen jaar aan te leveren. De boekhouder of accountant heeft hier namelijk voldoende aan om een jaarrekening op te stellen voor jouw bedrijf.