Een vacature opstellen? Hier moet je aan denken!

0
178
vacature opstellen

Is jouw bedrijf de laatste tijd behoorlijk gegroeid? Dan is de hoeveelheid werk ongetwijfeld ook toegenomen. In dat geval ben je mogelijk op zoek naar nieuw personeel. Dit kan ook het geval zijn wanneer er recentelijk iemand is vertrokken. Je hoopt natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe werknemer te vinden. Je moet echter wel weten dat personeel bij de meeste bedrijven niet aan komt waaien. Nee, je moet zelf wel kenbaar maken dat je nieuwe mensen zoekt. De meeste bedrijven doen dit door een vacature te plaatsen. Het plaatsen van een vacature is niet lastig, maar het opstellen ervan is vaak een stuk moeilijker dan gedacht. Wil je een vacature plaatsen? Wij geven je hieronder een aantal tips die je bij het opstellen in acht moet nemen!

Wat mag niet ontbreken in een vacature?

Indien je een vacature wilt plaatsen, moet je natuurlijk eerst een pakkende tekst schrijven. Dit lijkt een stuk makkelijker dan het is. Veel bedrijven vermelden om welke vacature het gaat, aan welke eisen iemand moet voldoen en wat de voorwaarden zijn. Vaak wordt een vacature van een ander bedrijf uit dezelfde branche als voorbeeld gebruikt. Wij raden je echter aan om vooral een eigen tekst samen te stellen. Op deze manier creëer je namelijk een unieke vacature. En met zo’n unieke vacature val je natuurlijk een stuk sneller op in het grote aanbod dan wanneer je kiest voor een standaard tekst in jouw vacature.

Kies voor een persoonlijke lading

In de tekst van een vacature moet natuurlijk direct duidelijk worden om welke functie het gaat en wat er van iemand verwacht wordt. We zien vaak dat vacatures kort zijn en alleen de essentie behandelen. Dit kan natuurlijk, want je zoekt immers gewoon naar nieuw personeel. De meeste bedrijven vinden het daarom overbodig om allerlei poespas te vermelden in een vacature. Wij adviseren echter om een vacature niet te zakelijk te maken. Een zakelijke tekst komt vaak hard en direct over en dat kan mensen afschrikken. Breng daarom altijd een persoonlijke lading aan in de vacaturetekst. De praktijk leert dat je hierdoor vaak sneller personeel vindt. Waarom? Omdat werkzoekenden zich persoonlijk aangesproken voelen door zo’n tekst. Hierdoor is de kans een stuk groter dat zij uiteindelijk solliciteren op de functie.

Zorg voor een nette opmaak

Veel bedrijven denken bij het opstellen van een vacature alleen aan de inhoud. Dit is natuurlijk het belangrijkste, maar er is meer waar je rekening mee moet houden. Wat te denken van de opmaak bijvoorbeeld? Deze wordt vaak verwaarloosd. Zo wordt er geregeld alleen een lap tekst geplaatst. Dit leest niet bepaald makkelijk en bovendien is het natuurlijk vrij onoverzichtelijk. Bij het opstellen van een vacature raden wij je daarom aan om ook aandacht te besteden aan de opmaak. Gebruik niet alleen grote lappen tekst, maar kies ook voor opsommingen. Dit maakt een vacature overzichtelijker en bovendien oogt hij hierdoor een stuk netter.

Welke platformen schakel je in?

De meeste bedrijven plaatsen een vacature allereerst op eigen kanalen. Hierbij kun je denken aan de website en sociale media. In sommige gevallen levert dit je al snel nieuw personeel op. Dit is echter niet bij ieder bedrijf het geval. Lukt het jou ook niet om iemand te vinden? Geen paniek, want je kunt nog talloze andere platformen inzetten voor het vinden van nieuw personeel. Zo kun je de vacature van jouw bedrijf bijvoorbeeld plaatsen op een online vacaturebank. Veel Nederlanders die op zoek zijn naar werk richten zich namelijk tot deze sites. Werkt dit alsnog niet? Schakel dan een uitzendbureau in. Met deze partij hoef je zelf niet op zoek naar personeel, maar wordt dit allemaal voor je geregeld. Wil je snel nieuwe medewerkers vinden? Dan is dit een goede optie!