Werken in de cloud, interessant of niet?

0
287
werken in de cloud

Ben je eigenaar van een bedrijf waarin veel met data gewerkt wordt? Dan is het allereerst belangrijk dat deze data goed beveiligd wordt. Je wilt immers niet dat dit in verkeerde handen terechtkomt. Het is echter ook handig dat jouw personeel vanaf meerdere plekken bij de data kan komen. Dit is niet het geval wanneer je alles op de harde schijf van een computer opslaat. In dat geval moeten zij namelijk achter het apparaat zitten om bestanden te kunnen openen. Hierdoor is het niet mogelijk om thuis of op een andere locatie te werken. Dit is wel het geval wanneer je bestanden opslaat in de cloud. Wanneer je over een werkende internetverbinding beschikt, kun je namelijk altijd bij de bestanden in de cloud. Benieuwd of werken in de cloud ook interessant is voor jouw bedrijf? Wij zetten hieronder de voor- en nadelen op een rijtje.

De voordelen van een cloud voor bedrijven

Werken in de cloud heeft een groot aantal voordelen. Het grootste voordeel haalden we hierboven al kort aan. Indien je gegevens van jouw bedrijf opslaat in de cloud, kan iedereen die over de inloggegevens en internet beschikt erbij. Dit is niet alleen op de werkvloer het geval, maar bijvoorbeeld ook thuis. Dankzij de cloud wordt het dus mogelijk om werkzaamheden vanaf verschillende plekken uit te voeren. Zo kan jouw personeel bijvoorbeeld ook thuis, op locatie bij de klant of onderweg werken.

Een tweede voordeel van werken in de cloud is dat het kostenbesparend is voor jouw bedrijf. Hoe dit komt? Doordat je afstand neemt van de servers waar je nu waarschijnlijk de data nog op opslaat. Deze servers en de bijbehorende software en hardware moet zo nu en dan onderhouden worden. Indien je dit nooit doet, is de kans op problemen met de server een stuk groter. Zo kan deze sneller crashen, waardoor je mogelijk al je gegevens verliest. Voor dit onderhoud schakel je waarschijnlijk een gespecialiseerd bedrijf in. Bij werken in de cloud is onderhoud niet langer nodig, waardoor je ook geen kosten maakt voor het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf. Althans, je bent hier zelf niet meer verantwoordelijk voor. Je bespaart dus op deze onderhoudskosten wanneer je kiest voor werken in de cloud.

Het laatste voordeel dat we hier uitlichten is de veiligheid van de data van jouw bedrijf. Bij werken in de cloud is data namelijk een stuk veiliger dan wanneer het opgeslagen staat op bijvoorbeeld de harde schijf van een laptop. In dit laatste geval kan data al in verkeerde handen terechtkomen wanneer een laptop gestolen wordt. Staan de gegevens van jouw bedrijf in de cloud en wordt de laptop van één van jouw medewerkers gestolen? Dan hoef je niet bang te zijn voor een datalek. De dief van de laptop kan zonder inloggegevens namelijk niet bij de data komen.

Werken in de cloud heeft ook nadelen

Ben je overtuigd door de voordelen van werken in de cloud? Dan wil je waarschijnlijk liever vandaag dan morgen nog een cloud inrichten. Voordat je de knoop doorhakt, moet je echter ook weten dat werken in de cloud een aantal nadelen met zich meebrengt. Ten eerste moet je beschikken over een goede internetverbinding. Je kunt de cloud namelijk alleen bereiken wanneer er internet is. Bij het wegvallen van de internetverbinding of stroomuitval kun je jouw werkzaamheden mogelijk niet meer uitvoeren. Daarbij komt dat je ervoor moet zorgen dat de cloud veilig is. Indien je een ICT-bedrijf inschakelt om een cloud te creëren voor jouw bedrijf, hoef je hier niet bang voor te zijn. Zij zorgen namelijk voor een veilige omgeving. Je kunt tegenwoordig zelf ook een cloud aanschaffen. Deze beveilig je zelf met behulp van een wachtwoord, waardoor de data van jouw onderneming ook veilig is.