Wordt mobiel werken het nieuwe normaal?

0
309
thuis werken

Het coronavirus heeft heel Nederland gedwongen om op een andere manier te gaan leven. Ook ons werk is door het virus veranderd. De meeste van ons zijn door het virus meer thuis gaan werken. Waar dit in het begin nog voor veel onrust zorgde, zijn velen er inmiddels aan gewend. Want flexibiliteit in je werkplek blijkt toch ook wel prettig te zijn! Wij vragen ons af: wordt mobiel werken het nieuwe normaal?

Wat houdt mobiel werken precies in?

Met mobiel werken wordt bedoeld dat werknemers (of ondernemers) op ieder moment en vanaf iedere locatie kunnen werken. Als je je laptop en een goede internetverbinding hebt, zou je dus in principe overal en altijd aan de slag kunnen. Je hoeft met mobiel werken dus niet meer iedere dag op kantoor aanwezig te zijn en zit ook niet meer vast aan kantoortijden. Geen wonder dat mobiel werken ook wel flexibel werken wordt genoemd.

Misschien klinkt mobiel werken de oudere generatie wat vreemd in de oren. Toch blijkt dat mobiel werken een hoop voordelen heeft ten opzichte van het traditionele werken op kantoor. Omdat werknemers kunnen werken op momenten dat hen dat het beste uitkomt, gaan ze een stuk efficiënter om met hun tijd. Daarnaast blijkt dat ze vaak productiever zijn en ze de flexibiliteit als prettig ervaren. De werknemerstevredenheid neemt hierdoor vaak toe.

De invloed van corona op mobiel werken

Het is natuurlijk best een stap om als organisatie te besluiten om mobiel werken te promoten. Hoewel de mogelijkheid er vaak al is, houdt de bedrijfscultuur het werken op kantoor in de meeste gevallen in stand. Maar toen kwam het coronavirus om de hoek kijken … Door het coronavirus werden we plotseling gedwongen om vanuit huis te werken. We moesten wel online vergaderen en onze meetings met klanten zelfs via Zoom, Teams of Google Meets doen. Omdat we gedwongen werden om alles vanuit huis te regelen, kwamen we erachter dat we behoorlijk flexibel zijn! 

Veel bedrijven zijn bezig om de invloed die het coronavirus nu heeft in een groter plaatje te bekijken. Want is het eigenlijk wel nodig om vijf dagen per week op kantoor te zijn? Kunnen we niet flexibeler aan de slag en op plekken en tijden werken die ons het beste uitkomen? Biedt mobiel werken niet een hoop voordelen, voor zowel werknemers als de werkgever?

Is mobiel werken op lange termijn haalbaar?

Wij geloven dat we door het coronavirus steeds meer inzien dat mobiel werken een hoop mogelijkheden biedt. Toch zijn er een aantal zaken waar op de lange termijn rekening mee gehouden dient te worden. Zo is het met mobiel werken van belang dat er op een andere manier aan teambuilding wordt gedaan. Want hoe houdt je de bedrijfscultuur in stand als je elkaar een stuk minder ziet? Ook is het heel belangrijk dat het datamanagement opnieuw onder de loep wordt genomen. Als we vanaf verschillende locaties gaan werken, creëren we ook nieuwe kansen voor cybercriminelen. Het is dus belangrijk om goed naar de beveiliging van de bedrijfsgegevens te kijken.

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken van belang als mobiel werken het nieuwe normaal wordt. Zo moet je als bedrijf een goed systeem vinden om contact te houden met elkaar, dien je je af te vragen of een kleiner bedrijfspand wellicht een betere optie is en moet je er zeker van zijn dat werknemers hun verantwoordelijkheden nemen als ze thuiswerken. 

Kortom; mobiel werken kan een hoop voordelen hebben, maar het dient wel op de juiste manier te gebeuren. Wij geloven in ieder geval dat als het goed wordt doorgevoerd, mobiel werken een hoop te bieden heeft!