Drie handige verzekeringen voor zzp’ers

0
162
verzekeringen zzp

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op werkgebied? Dan kun je op zoek gaan naar een andere baan. Je kunt echter ook de sprong in het diepe wagen en voor jezelf beginnen. Een bestaan als zzp’er brengt voor veel mensen de nodige onzekerheden met zich mee. Logisch natuurlijk, want je komt nu ineens helemaal op eigen benen te staan. Je moet allerlei zaken zelf regelen. Zo moet jij je bijvoorbeeld verzekeren. Wanneer je net begonnen bent met jouw eigen bedrijf, heb je waarschijnlijk geen idee welke verzekeringen je allemaal af moet sluiten. Daarom helpen wij je hier graag een handje bij. In de onderstaande tekst lichten we drie verzekeringen uit die handig zijn om als zzp’er af te sluiten.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De eerste verzekering die handig is als zzp’er is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wanneer je in loondienst bent en je arbeidsongeschikt raakt, krijg je doorgaans gewoon een uitkering. Dit is als zelfstandige zonder personeel echter niet het geval. Althans, niet wanneer je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Indien je als zzp’er niet kunt werken door bijvoorbeeld een ongeluk, komt er natuurlijk ook geen geld binnen. Hierdoor kun je mogelijk niet meer voorzien in jouw levensonderhoud. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dit. Bij deze verzekering ontvang je namelijk een vooraf afgesproken bedrag wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Ben je slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan ontvang je ook een uitkering. De hoogte van de uitkering hangt in dat geval wel af van het percentage dat je nog kunt werken.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er heb je ongetwijfeld de nodige klanten waarvoor je werkzaam bent. De werkzaamheden die je verricht, voer je zo goed mogelijk uit. Tijdens een klus kan het echter gebeuren dat je schade aanricht. Ook na afloop van werkzaamheden kan echter blijken dat er schade is ontstaan. De klant kan jou in dat geval aansprakelijk stellen voor de schade. Mogelijk moet je als zzp’er diep in de buidel tasten om de schade te vergoeden. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Om dit te voorkomen kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je betaalt maandelijks vaak een flinke premie voor deze verzekering. Daarom besluit je mogelijk om geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bedenk je echter wel dat je met deze verzekering wel gedekt bent wanneer je als zzp’er schade aanricht. Veel zzp’ers hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering en denken dat zij deze ook zakelijk kunnen gebruiken. Dit is echter niet het geval. Voor zakelijke gevallen moet je echt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je als zzp’er ook nog voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiezen. Dit is met name handig voor zelfstandigen die een bedrijf hebben waarmee advies wordt gegeven over bepaalde zaken. Indien je verkeerd advies geeft, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de andere partij. Zij kunnen jou als zzp’er dan aansprakelijk stellen voor de schade die zij van jouw advies ondervinden. Het gaat in dit geval vaak om schade voor wat betreft het vermogen van de andere partij. Om deze schade te compenseren, kunnen zij een financiële vergoeding van jou eisen. Wanneer je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je deze financiële compensatie uit eigen zak betalen. Door je hiervoor te verzekeren keert de verzekering een bedrag uitgekeerd aan de andere partij wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor vermogensschade.