Hoe zit het met de belasting voor een zakelijke auto?

0
162
belastingen auto

Als ondernemer kan het voordelig zijn om een auto op jouw bedrijf te laten zetten. Dit is met name interessant wanneer je jaarlijks behoorlijk wat kilometers maakt voor werkdoeleinden. Wil je binnenkort zakelijk rijden en gaat de voorkeur uit naar het kopen van een auto? Dan moet je een flinke zak met geld meenemen. Dit is zeker het geval wanneer je een gloednieuw auto wilt hebben. De prijs voor een zakelijke auto is in dat geval namelijk niet mals. Je moet echter niet alleen naar de aankoopprijs van een zakelijk voertuig kijken. Nee, want je krijg namelijk ook nog te maken met verschillende belastingen. Hieronder vertellen we jou precies waar je rekening mee moet houden.

Btw is atrekbaar bij aankoop auto

Koop je een zakelijke auto? Dan is dit een flinke investering. Indien je de aankoop via de legale weg doet, dus bij een autobedrijf, krijg je altijd te maken met btw. Dit maakt standaard onderdeel uit van de prijs van een zakelijke auto. Als ondernemer kun je de zogeheten belasting toegevoegde waarde echter nog weer terugvragen van de Belastingdienst. Dit kun je doen bij de aangifte omzetbelasting, die je waarschijnlijk eenmaal per kwartaal doet. Het gaat in dit geval om een percentage van 21 procent over de aankoopwaarde van jouw zakelijke auto. Het kan zijn dat je hierdoor geld terugkrijgt van de Belastingdienst, maar het is ook mogelijk om het bedrag dat je aan btw af moet dragen te verminderen.

Extra kosten wanneer je privé rijdt met het voertuig

Een zakelijk voertuig is natuurlijk bedoeld om ritten te maken voor jouw bedrijf. Niet iedereen doet dit echter. Om te voorkomen dat er te veel privé gereden wordt in een zakelijke auto, is de bijtelling in het leven geroepen. Hier krijg je als ondernemer mee te maken wanneer je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé in een zakelijke auto rijdt. Indien je over dit totaal aantal kilometers heen gaat, moet je een percentage van de aanschafwaarde afdragen aan belasting. Bij een brandstofauto gaat het hierbij om 22% over de aankoopwaarde en bij een volledig elektrisch voertuig om 8%. Deze 8% geldt overigens alleen over de eerste 45.000 euro. Is jouw elektrische auto duurder? Dan moet je over het restbedrag gewoon 22% bijtelling betalen.

Belastingvoordeel met een zakelijke auto

Heb je een zakelijke auto? Dan heeft dit als grote voordeel dat je behoorlijk wat belastingvoordeel geniet. Indien jij een auto op de naam van je bedrijf hebt staan, mag je de kosten die je hiervoor gemaakt hebt namelijk meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting die je jaarlijks doet. Deze kosten mag je aftrekken van de zogeheten winst uit onderneming. De meeste ondernemers denken in dit geval alleen aan de aanschafprijs voor de auto. Bij zakelijk rijden maak je echter heel wat meer kosten die je mag aftrekken. Wat te denken van de brandstof bijvoorbeeld? Je moet namelijk behoorlijk vaak tanken wanneer je veel onderweg bent in een zakelijke auto. Onderhoud van het voertuig en de verzekeringen mag je ook aftrekken, waardoor je nog meer belastingvoordeel geniet. En dan hebben we natuurlijk nog de btw, want ook deze is volledig aftrekbaar.